Sara Netanjahu plaća odštete zbog grubog ponašanja

Bivši zaposleni u rezidenciji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua dobio je odštetu od 31.000 dolara od jerusalimskog Suda rada zbog maltretiranja od premijerove supruge Sare Netanjahu.

To je drugi put ove godine da je taj sud presudio protiv Sare Netanjahu zbog grubog odnosa prema zaposlenom, javljaju izraelski mediji.

Gaj Elijahu tužio je premijerovu suprugu da ga je nepravedno otpustila i da ga je vredjala. Jednom prilikom je od njega, iako je radio na održavanju rezidencije, tražila da služi kao konobar da bi se na kraju žalila da nije dovoljno elegantan.

Drugi put ga je pozvala kasno noću u rezidenciju da mu kaže kako mu nije dala dozvolu da ide kući. Elijahu je odgovorio da mu je njen suprug, premijer, dopustio da ode. Takodje ga je okrivila zato što se ugojila i da je to njegov krivica jer nabavlja pogrešnu hranu.

Tokom svedočenja prošle jeseni, Elijahu je rekao i da ga je Netanjahuova supruga zvala u rezidenciju usred noći da joj ugreje supu i jednom drugom prilikom da joj poželi laku noć. Sudija Dita Priginin je takav zahtev označila “nerazumnim i ponižavajućim koji ne uzima u obzir pravo zaposlenog da bude tretiran s poštovanjem i pravo da radi u razumno vreme”.

U martu je ista sudija presudila u korist jednog drugog zaposlenog u rezidenciji premijera, Menija Naftalija, koji je takodje tvrdio da se Sara Netanjahu grubo odnosi prema njemu. On je dobio oko 43.000 dolara za odštetu.

U slučaju Gaja Elijahua, Progininova je rekla da je Sara Netanjahu stvorila “atmosferu straha” u rezidenciji i da je kažnjavala, vikala, ponižavala i postavljala preterane i nerazumne zahteve i plan rada koji nije u skladu sa zakonom.

Netanjahuov advokat Josi Koen je zauzvrat optužio sudiju za “stvarno grubo ponašanje”, tvrdeći da je ignorisala svedočenje gospodje Netanjahu.

Posle presude u martu, supruga premijera bezuspešno je pokušavala da u slučaju Elijahua sudi drugi sudija.

Ova presuda je drugi udarac u nedelji za suprugu izraelskog premijera. U nedelju je izraelska policija preporučila da se protiv nje podigne optužnica zbog zloupotrebe javnih fondova i preteranih troškova, javili su izraelski mediji.

Istraga je počela zbog tvrdnji da Sara Netanjahu koristi javne fondove u privatne svrhe, tvrdeći da je to za rezidenciju. Ona je porekla da je bilo šta loše učinila tokom istrage u kojoj premijer nije osumnjičeni.

(Beta)

Ostavite komentar