SArabija: Meta napada pobunjenici;Vođe Jemena: Stradala deca

SANA – Jemenske plemenske vođe saopštile su danas da je u vazdušnim napadima na prometnu pijacu i autobus na severu zemlje ubijeno najmanje 20 osoba, među kojima ima i dece, dok je 35 osoba ranjeno.

Napadi su se se dogodili danas na pijaci u Dahijanu u provinciji Sada, uporištu pobunjenika poznatih kao Huti, prenosi AP.

U međuvremenu, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je da je napala pobunjenike Hute koji su juče ispalili raketu na južni deo te kraljevine.

Jemenske plemenske vođe, koje su tražile da ostanu neimenovane iz straha od odmazde, za današnje napade krive koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom koja ratuje protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu.

Istovremeno, u jemenskoj prestonici Sani, televizija Al Masirah koju kontrolišu pobunjenici navodi da je u napadu ubijeno 39 osoba, a ranjeno 51, većinom deca.

Ista televizija je prikazala dramatične snimke ranjene dece, njihovu odeću i školske torbe prekrivene krvlju dok leže na bolničkim nosilima.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je na Tviteru da pruža pomoć bolnici koja prima desetine mrtvih i ranjenih.

„Mnogo ubijenih, još više ranjenih, većinom mlađih od 10 godina“, napisao je na toj društvenoj mreži šef MKCK u Jemenu Johanes Bruver.

Portparol koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turski al-Malki, izjavio je da su na nišanu napada u Sadi bili pobunjenici koji su ispalili raketu na južni deo te kraljevine „usmerenu na stambene zone“ pri čemu je ubijena jedna osoba, a ranjeno 11 ljudi.

Saudijska Arabija podržava međunarodno priznatu jemensku vladu i u ratu je sa Hutima od marta 2015.

Pobunjenici kontrolišu veći deo severnog Jemena, uključujući prestonicu, Sanu, napominje američka agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike