U trendu

Sastaju se Salivan i Đieči u nastavku dijaloga SAD-Kina

VAŠINGTON – Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan razgovaraće danas i sutra sa visokim kineskim diplomatom Jang Điečiem u Švajcarskoj, prenosi Rojters pozivajući se na hongkonški „Saut Čajna morning post“.

Prema listu, razgovori Salivana sa Điečiem, koji je član Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine i direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove, imaju za cilj obnovu komunikacijskih kanala i sprovođenje sporazuma postignutog između predsednika Si Đinpinga i Džozefa Bajdena.

Đieči je uz kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia učestvovao u kinesko-američkom strateškom dijalogu na visokom nivou sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i pomoćnikom predsednika za poslove nacionalne bezbednosti Džekom Salivenom u Enkoridžu na Aljasci u martu ove godine.

U septembru Bajden je razgovarao telefonom sa Sijem, a dva predsednika naglasila su potrebu izbegavanja da rivalstvo između najvećih svetskih ekonomija preraste u sukob, saopštila je tada Bela kuća.

Prema ovom izveštaju obe strane složile su se da održavaju česte kontakte i da timovi na operativnom nivou takođe intenziviraju komunikaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.