U trendu

Sastanak Rjabkova i Šenona 11. ili 12 septembra u Helsinikiju

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov i zamenik državnog sekretara SAD Tomas Šenon sastaće se u prestonici Finske Helsinkiju 11. ili 12. septembra, potvrdio je danas neimenovani izvor iz ruskog Ministarstva inostranih poslova za agenciju Tas s .

„Da, planiran je susret za septembra, 11. ili 12. u Helsinkiju“, rekao je neimenovani izvor iz ruskog MIP-a.

Prethodno su američki zvaničnici saopštili da će se dvojica zvaničnika sastati u Finskoj u ponedeljak.

Sastanak sledeće nedelje će pored toga, za cilj imati rešavanje strateških problema i problema kontrole oružja, saopštili su zvaničnici, preneo je AP.

Rjabkov je juče izjavio da se intenzivno pregovara o sastanku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Reksa Tilersona na marginama Generalne skupštine UN.

Razgovori Šenona i Rjabkova će biti održani nakon zatvaranja ruskih diplomatskih poseda i izbacivanja diplomata iz dveju država.

Prošle nedelje, kao odgovor na rusku uredbu da se smanji prisustvo američkog diplomatskog osoblja u toj zemlji, SAD su naredile Rusiji da zatvori svoj konzulat u San Francisku i dva odeljenja u Vašingtonu i Njujorku.

Nakon toga su dva poseda u saveznim državama Merilend i Njujork u SAD zaplenjena, a desetine diplomata je prognano kao odgovor na navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore 2016. godine.

Rjabkov i Šenon su se prethodno sastali u Vašingtonu 17. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.