U trendu

Sastanak Salivana i Janga u cilju poboljšanja komunikacije

VAŠINGTON – Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan razgovaraće danas u Švajcarskoj sa visokim kineskim diplomatom Jang Điečiem, kao deo napora dve zemlje da poboljšaju komunikaciju u trenutku produbljivanja strateškog rivalstva.

Sastanak u Cirihu dolazi u vreme pojačanih tenzija između dve najveće svetske ekonomije oko niza pitanja, uključujući i Tajvan, a Salivan i Jang, koji je član Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine i direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove, srešće se ponovo, nakon kinesko-američkog strateškog dijaloga na visokom nivou, u kome je učestvovao i američki državni sekretar Entoni Blinken,u Enkoridžu na Aljasci u martu ove godine, prenosi Rojters.

Bela kuća je u saopštenju navela da ovaj susret predstavlja nastavak razgovora američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog predsednika Si Đingpinga, koji su 9. septembra telefonskim putem okoncali sedmomesečni prekid u komunikaciji lidera dve zemlje u nastojanju, kako je rečeno „da odgovorno upravljaju konkurencijom između SAD i Kine“.

U kratkom saopštenju danas, kinesko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da će Jang i američki pomoćnik predsednika za poslove nacionalne bezbednosti Džek Saliven tokom sastanka u Cirihu razmeniti mišljenja o kinesko-američkim odnosima i relevantnim pitanjima.

Američki državni sekretar Blinken, koji je trenutno u poseti Parizu, razgovarao je sa Jangom u junu, i tom prilikom naglasio potrebu za saradnjom i transparentnošću u vezi s poreklom kovid-19 ,pokrećucji i druge sporne teme u odnosima dve zemlje, kao što je kineski tretman ujgurskih muslimana, Hongkong i Tajvan.

Prema hongkonškim listu „Saut Čajna morning post“, razgovori Janga sa Salivanom, imaju za cilj obnovu komunikacijskih kanala i sprovođenje sporazuma postignutog između predsednika Sija i Bajdena.

Bela kuća je saopštila da će Salivan, nakon ovog susreta učestvovati na sastancima u Briselu sa zvaničnicima NATO i Evropske unije, kao i da će posetiti Pariz, gde će izvestiti evropske lidere o svom sastanku sa Jangom.

Veruje se da bi Samit G20, koji se održava krajem meseca u Italiji, mogao da bude mesto sastanka američkog i kineskog predsednika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.