U trendu

S&D traže podršku Fon der Lajen za ALB i SMKD

BRISEL – Liderka Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Irače Garsija zatražila je u pismu kandidatkinji za predsednicu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, između ostalog, podršku za otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom 2019. godine kao uslov da ta grupa podrži njen izbor.

Evropski parlament glasaće 16. jula o kandidaturi Ursule fon der Lajen kojoj će, kako navodi Juropijen Vestern Balkans, biti potrebna podrška socijalista i demokrata, kao i centrističke grupe Obnovimo Evropu.

Obe grupacije su joj već poslale agende koje žele da ona podrži kako bi pozitivno odlučile o njenoj kandidaturi.

Dok uslovi grupe Obnovimo Evropu ne uključuju politiku proširenja, socijalisti i demokrate navode Albaniju i Severnu Makedoniju kao svoje zahteve kada je reč o spoljnoj politici.

„Vaša kandidatura je rezultat odbijanja nacionalnih lidera da poštuju sistem vodećeg kandidata, što nije dobra poruka evropskim biračima. To još vise obavezuje vas i novu Evropsku komisiju da pokažete da Evropa stvarno radi za ljude, da ispunite ambiciozan program rada koji bi ostvario očekivanja građana na izborima EU“, rekla je Garsija u svom pismu.

Evropska komisija već je podržala otvaranje pristupnih pregovora za Albaniju i Severnu Makedoniju što bi značilo nastavak njene politike. Konačna odluka o tom pitanju doneće nacionalne vlade.

(Tanjug)

Napišite komentar