U trendu

Šef Pentagona u Kijevu: Moskva je prepreka za mir u Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) nazvao je danas Rusiju „preprekom“ za mir u Ukrajini i optužio Moskvu da destabilizuje crnomorski region.

„Pozivamo Rusiju da prekine svoju okupaciju Krima i prestane da produžava rat na istoku Ukrajine, kao i da prekine svoje destabilizujuće aktivnosti u Crnom moru duž ukrajinskih granica“, rekao je Ostin na sastanku u Kijevu sa svojim ukrajinskim kolegom Andrijem Taranom.

„Rusija je počela taj rat i Rusija predstavlja prepreku za njegovo mirno rešenje“, dodao je Ostin.

Ukrajina od 2014. godine vodi rat sa proruskim separatistima na istoku zemlje, za koje se smatra da su pod uticajem Moskve. U sukobu koji je izbio nekoliko nedelja posle ruskog pripajanja Krima, stradalo je više od 13.000 ljudi.

Ostin je trenutno u poseti zemljama oko Crnog mora. Već je posetio Gruziju, još jednu bivšu sovjetsku republiku koja kao i Ukrajina želi da postane članica NATO-a. Zatim će posetiti Rumuniju koja je već članica Alijanse.

Američki ministar je rekao da je ta turneja važna za jačanje saradnje zemalja regiona naspram aktivnosti Rusije.

„Ovaj region je važan za nas“, rekao je Ostin dok se više zapadnih zemalja brine zbog toga što Vašington gubi interes za Evropu i okreće se zoni indo-pacifika.

Andri Taran je rekao da uvek ima poverenja u SAD.

„Nemamo nikakve sumnje u podršku našeg strateškog partnera. SAD razumeju značaj borbe Ukrajine za svoju nzeavisnost i za potiskivanje ruske agresije“, rekao je ukrajinski ministar.

Ostina je danas primio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je pozdravio SAD kao glavni partner Ukrajine o oblasti bezbednosti i odbrane, saopštilo je ukrajinsko predsedništvo.

Zelenski je zahvalio američkom ministru i predsedniku SAD Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) za stalnu podršku Ukrajini, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. //

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.