U trendu

Selakovic Gervali: Licemerno SRB optuzivati da zeli nestabiln

BRISEL, 15. novembra ( Tanjug) – Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, tokom konferencije „Razgovori o budućnosti Evrope – perspektive i uloga Zapadnog Balkana“, održane na Evropskom koledžu u Brižu, odgovorio na optužbe ministarke spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini, Donike Gervala Švarc, koja je između ostalog, Srbiju optužila za agresivno ponašanje prema Kosovu, BiH i Crnoj Gori.

Na te optužbe je ministar Selaković zapitao da li je moguće da je država koja je tako opisana, prva po rastu BDP i privlačnju stranih direktnih investicija u regionu.

Šef srpske diplomatije je porucio Gervali Švarc da je besmisleno Srbiju optuživati da želi nestabilnost i rat, jer joj kao ekonomski najnaprednijoj zemlji regiona nestabilnost najmanje odgovara.

„Srbija je upravo najveći i najiskreniji zagovornik saradnje i ekonomske liberalizacije u regionu“, izjavio je Selaković.

On je istakao i da je licemerno da se kao promoter dijaloga i evrointegracija predstavlja neko ko ne poštuje potpisane obaveze, podsetivši da Priština godinama izbegava da sprovede Briselski sporazum koji je potpisan uz posredovanje EU.

Na konferenciji, čiji je moderator bila rektorka Evropskog koledža Federika Mogerini, učestvovalo je više predstavnika ministarstava spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana, a iznet je i niz konkretnih predloga za ubrzanje procesa evrointegracija i unapređenje odnosa EU prema regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.