U trendu

Šenahana hrabri želja da stane najduži rat koji su SAD vodil

KABUL – Vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šenahan stigao je danas u nenajavljenu posetu Avganistanu, što je njegov prvi zvanični boravak u inostranstvu od postavljenja na ovu funkciju u Pentagonu.

AP prenosi da je planirano da se Šenahan sastane s američkim komandantima na terenu i avganistanskim liderima u trenutku kada se čine napori za postizanje mira sa talibanima.

Navodi se da je Šenahan poručio da nema ovlašćenje da smanje broj trupa SAD u Avganistanu, iako neimenovani zvaničnici tvrde da je upravo to jedan od glavnih zahteva talibana u uvodnim mirovnim pregovorima.

Šenahan je poručio da je ohrabren time što administracija američkog predsednika Donalda Trampa istražuje sve mogućnosti za okončanje 17-godišnjeg rata, najdužeg koji su SAD ikada vodile.

Ipak, on je naglasio da o uslovima mira treba da odluče Avganistanci. AP podseća da su talibani do sada odbijali da pregovaraju sa vladom predsednika Ašrafa Ganija, nazivajući je nelegitimnom, a Amerikanci sada nastoje da prekinu ovaj zastoj.

„Avganistanci treba da odluče o tome kako izgleda Avganistan. To se ne tiče SAD, već Avganistana“, kazao je Šenahan novinarima koji su sa njim krenuli u Kabul.

Ovaj bivši direktor u „Boingu“ postao je vršilac dužnosti šefa Pentagona 1. januara nakon što je ministar odbrane SAD Džim Matis u decembru prošle godine podneo ostavku, a pre toga je bio Matisov zamenik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.