U trendu

Senat SAD:Boing nepropisno trenirao pilote na „737-maks“

VAŠINGTON – Kompanija „Boing“ nepropisno je trenirala probne pilote tokom ponovne sertifikacije modela „737-maks“ i zajedno sa Federalnom upravom za vazduhoplovstvo (FAA) pokušala da prikrije važne informacije o tragedijama na letovima ovih aviona nakon kojih su prizemljeni, navodi se u izveštaju američkog Senata.

Komitet za trgovinu Senata SAD pokrenuo je istragu o testiranju ključnog automatizovanog sistema bezbednosti, poznatog kao MCAS, tokom ove godine, koji je povezan sa dve avionske nesreće na letovima „737-maks“ u Indoneziji i Etiopiji.

Komitet je u izveštaju od petka zaključio da su Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) i zvaničnici „Boinga“ „uspostavili unapred utvrđeni ishod testa da bi potvrdili važeću pretpostavku da je ljudski faktor povezan sa vremenom reakcije pilota“, navodi Bi-Bi-S.

„Boing se igrao ruskog ruleta sa životima ljudi, zvaničnici kompanije nepropisno su trenirali test pilote u simulaciji MCAS, suprotno protokolu testiranja“, tvrdi se u izveštaju.

Istražitelji su izneli sumnje i da FAA i „Boing“ pokušavaju da prikriju važne informacije koje su mogle doprineti tragedijama na avionima „737-maks“.

Iz kompanije „Boing“ je saopšteno da su navode odbora shvatili „ozbiljno“ i da će ih „u potpunosti preispitati“, a FAA je u petak negirala svoju odgovornost i saopštila da „pažljivo razmatra dokument, za koji tvdi da sadrži brojne neutemeljene navode“.

Test sistema sproveden je u okviru napora FAA da se obezbedi da ovi avioni mogu ponovo bezbedno da lete. Test je napravljen da pokaže koliko brzo piloti mogu da reaguju na neispravan softver.

U novembru je FAA odobrila povratak modela „737-maks“ u avio saobraćaj i letovi su nastavljeni u Brazilu kompanijom Gol“ ,a „Amerikan Erlajns“ je najavio da će komercijalni letovi u SAD na tom tipu aviona biti obnovljeni 29. decembra.

Avioni Boing 737 Maks prizemljeni su širom sveta u martu 2019. godine posle dve odvojene nesreće ovih modela, u kojima je poginulo ukupno 346 putnika i članova posade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.