najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Senders prvi put ispred Hilari Klinton u anketama

Kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, socijalista Berni Senders prvi put je u anketama pretekao favorita Hilari Klinton, preneo je danas portal Politiko (Politico).

Senator iz Vermonta ima 41 odsto glasova u Ajovi, gde će u februaru biti održani prvi stranački izbori, dok bivša državna seketarka Klinton ima 40 odsto, a potpredsednik Džo Bajden, koji nije objavio da ulazi u trku 12 odsto glasova, pokazuje anketa Kvinipek univerziteta.

Iako Klinton ostaje favorit u trci za nominaciju Demokratske stranke, današnji objavljeni rezultati ankete predstavljaju značajan preokret, pošto je u julskoj anketi vodila sa 55 u odnosu na 33 odsto koliko je podržavalo Sendersa. U anketi NBC/Marist prošle nedelje Kliton je imala 48, a Senders 37 odsto.

Politiko piše da su osobe bliske štabu Hilari Klinton upozoravale da bi Senders mogao da pobedi i u Ajovi 1. februara i u Nju Hempširu 9. februara.

Deo američke Demokratske partije, zabrinut da bi kampanja Hilari Klinton, mogla propasti, počeo je da razamišlja o alternativnim kandidatima, piše danas Njujork tajms (The New York Times).

Potpredsednik Džo Bajden, državni sekretar Džon Keri, senatorka Elizabet Voren i bivši potpredsednik Al Gor su među imenima koja partijski zvaničnici razmatraju u slučaju da Hilari Klinton ne izađe iz skandala s elektronskom poštom dok je bila na čelu Stejt departmenta.

Demokrate su zabrinute zbog Sandersa, koji na svojim skupovima privlači veliki broj ljudi, pošto veruju da bi on kao socijalista bio katastrofa na glasačkom listiću na izborima 2016. godine.

Klinton se našla u problemima pošto je kao državna sekretarka i za zvaničnu prepisku koristila privatni imejl server na kojem su završavala pisma i o nacionalnoj bezbednosti.

Klinton je ove nedelje rekla da joj je žao zbog imejlova i da je to što je radila možda bila greška, ali je pitanje koliko će njeno izvinjenje značiti na predsedničkim izborima. Ona je i dalje ubedljivi favorit za osvajanje demokratske nominacije, ali se za opšte izbore postavlja pitanje njenog kredibiliteta i dopadljivosti širim slojevima glasača, navodi njujorški list.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike