U trendu

Sešons odbacio da su migrantski centri u SAD nalik na nacističke logore

Američki ministar pravde Džef Sešons rekao je da je poredjenje razdvajanja porodice ilegalnih imigranata u SAD s nacističkom Nemačkom „zaista preterano“.

„To je zaista preterano. U nacističkoj Nemačkoj pokušavali su da spreče Jevreje da napuste zemlju“, rekao je on sinoć za televiziju Foks njuz upitan da komentariše to poredjenje.

Sešons je branio američku politiku „nulte tolerancije“ pema ilegalnim migrantima i rekao da se tu radi o primeni granične bezbednosti. On je dodao da je zabrinutost ozbiljna tema i da treba o tome racionalno razmisliti.

On je rekao da se u osnovi sprovodi zakon i dodao: „Nadamo se da će ljudi shvatiti poruku i neće nezakonito prelaziti granicu“.

Američka administracija prošle nedelje je otkrila da je njena nova politika sistematskog hapšenja ilegalnih migranatra na granici s Meksikom dovela do toga da je 2.342 dece odvojeno od svojih roditelja imedju 5. maja i 9. juna.

Taj postupak izazvao je brojna negodovanja medju američkim političarima, i neki zvaničnici su poredili centre za prihvat dece s nacističkim koncentracionim logorima.

Bivši direktor CIA Majkl Hejden je poredio razdvajanje dece od roditelja ilegalnih imigranata u SAD sa koncentracionim kampom Aušvic.

„Znam da nismo u nacističkoj Nemačkoj, ali ima sličnih tačaka.. treba da pazimo da ne idemo u tom pravcu“, rekao je on za CNN.

Bivše prve dame Rozalin Karter, Hilari Klinton, Lora Buš i Mišel Obama osudile su razdvajanje porodica na granici.

I aktuelna prva dama Melanija Tramp je u retkom komentaru o nekom gorućem političkom pitanju, rekla u nedelju da „mrzi da vidi decu odvojenu od svoje porodice“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.