U trendu

Si Đinping: Nove odnose Belorusije i Kine treba ispuniti novim sadržajem

PEKING – Predsednici Kine i Belorusije, Si Đinping i Aleksandar Lukašenko, danas su izdali zajedničko saopštenje o osnovnim principima za razvijanje odnosa strateškog partnerstva te dve zemlje u „svim prilikama u novom dobu“.

Beloruska novinska agencija BelTA prenela je da su Lukašenko i Si razgovarali u Pekingu prisustvu svojih delegacija, i to mnogo duže nego što je bilo planirano.

Kineski predsednik je ocenio da novi odnosi Kine i Belorusije treba da budu ispunjeni novim sadržajem.

„Novi status naših bilateralnih odnosa treba da bude ispunjen novim sadržajem. Danas imamo dobru priliku da razvijemo plan za čitav niz naših bilateralnih odnosa“, rekao je Si.

On je kazao da je Kina posvećena jačanju međusobnog političkog poverenja sa Belorusijom u kontekstu nestabile i turbulentne međunarodne situacije.

„U tom kontekstu, Kina je snažno posvećena nastavku zajedničkih napora sa Belorusijom na jačanju političkog međusobnog poverenja i praktične saradnje u interesu dinamičnog, zdravog i održivog razvoja bilateralnih odnosa“, rekao je Si.

Naveo je da su Lukašenko i on ujedinjeni u nastojanju da osnaže kinesko-beloruske odnose.

„Prijatelji smo nekoliko godina. Imamo snažno, neraskidivo prijateljstvo“, rekao je kineski predsednik.

Ocenio je da bi Kina i Belorusija trebalo da se međusobno podrže u „čuvanju sopstvenih suštinskih interesa, suprotstavljanju mešanju spoljnih uticaja u unutrašnje poslove, kao i čuvanju suvereniteta i političke bezbednosti te dve zemlje“.

Predsenik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se od 28. februara do 2. marta nalazi u državnoj poseti Kini, izjavio je tokom sastanka sa premijerom Kine Li Kećangom da će se njegova zemlja intenzivnije razvijati uz jaku Kinu.

„Želimo vam uspeh. To je naš pragmatizam. Ako je Kina snažna, i naša Belorusija će se razvijati i biti snažna“, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je čestitao kineskoj strani na uspešno održanom Kongresu Komunističke partije i rekao da Peking „prati svoj put, ne uznemirava nikog i ne obraća pažnju na sitne žaoke.“

Predsednik Belorusije, koji već 13. put u ulozi predsednika posećuje Kinu, pozvao je na još veću saradnju dve zemlje u svim oblastima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.