U trendu

Si: Kina neće dozvoliti gubitak bilo kojeg dela teritorije

 Kineski predsednik Si Djinping izjavio je danas da Kina nikada neće dozvoliti otcepljenje ijednog dela svoje teritorije i da neće praviti kompromise u odbrani suvereniteta.

„Kineski narod voli mir i apsolutno se nećemo uključiti u invaziju i ekspanziju, ali imamo samopouzdanje da pobedimo svaki oblik invazije“, rekao je Si povodom obeležavanja 90 godina od osnivanja Narodne oslobodilačke vojske, koja je sa 2,3 miliona ljudi najveća stajaća vojska na svetu.

U obraćanju zvaničnicima vlade i aktivnim i penzionisanim pripadnicima vojske u zgradi parlamenta, Si je rekao da Peking neće dozvoliti da „ijedna osoba, organizacija ili politička partija, bilo kada, bilo kako, odvoji ijedan deo kineske teritorije od Kine“.

„Niko od nas ne treba da očekuje da prihvatimo gorke plodove štete po naš suverenitet, bezbednost i razvojne interese“, rekao je Si.

Kineski predsednik nije konkretno pomenuo nijedan sukob, ali Kina ima teritorijalne sporove sa Indijom zbog oblasti na Himalajima i sa Japanom i još pet zemalja zbog spornih područja u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Si je u govoru naglasio da vojska treba da pokaže najveću lojalnost vladajućoj Komunističkoj partiji.

„Narodna vojska će odlučno čuvati vodjstvo Kineske komunističke partije i naš socijalistički sistem, nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese, regionalni i svetski mir“, rekao je kineski lider.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.