Si: Od Kine Africi podrška vredna 60 milijardi dolara

PEKING – Kina će Africi pružiti finansijsku podršku vrednu 60 milijardi dolara, poručio je danas kineski predsednik Si Đinping na otvaranju značajnog kinesko-afričkog samita u Pekingu.

Ta podrška biće pružena u obliku vladine pomoći, kao i investicija i finansiranja koje će obezbediti finansijske institucije i kompanije, rekao je predsednik Si u govoru koji je uživo prenosila državna televizija, navodi Rojters.

On je istakao da će Kina takođe proširiti obim svog uvoza iz Afrike, pogotovu neresursnih proizvoda, i olakšaće izdavanje obveznica afričkih finansijskih institucija u Kini.

Ranije danas, Si je na poslovnom forumu uoči početka trogodišnjeg kinesko-afričkog samita poručio da kineska sredstva u Africi nisu namenjena za „beskorisne projekte“, već za izgradnju infrastrukture koja može da ukloni prepreke za razvoj.

Istovremeno je pozvao kineske firme da poštuju lokalno stanovništvo i okruženje.

Predsednik Kine rekao je i da kineska ulaganja u Africi nisu vezana za politiku, preneo je Rojters.

„Kina se ne meša u unutrašnja pitanja Afrike i ne nameće joj svoju volju. Mi vrednujemo zajedničko razvojno iskustvo i podršku koju možemo da pružimo nacionalnom posperitetu“, istakao je Si.

Kina poriče da je angažovana u diplomatiji „dužničke zamke“, ali će Si, ocenjuje Rojters, skup afričkih lidera verovatno iskoristiti da ponudi novu rundu finansiranja, nakon što je obećao 60 milijardi dolara na prethodnom samitu u Južnoj Africi pre tri godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.