U trendu

Si preneo Mišelu da Kina nastavlja koordinaciju i komunikaciju s EU

PEKING – Kina će nastaviti da jača komunikaciju i koordinaciju s Evropskom unijom, rekao je danas kineski predsednik Si Đinping na sastanku u Pekingu s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Si je preneo Mišelu da se nada da će institucije i zemlje članice EU uspostaviti objektivnu i ispravnu percepciju Kine, javila je kineska ČTV, a preneo Rojters.

„Kina će ostati otvorena za evropske kompanije i nada se da će EU moći da eliminiše mešanje kako bi obezbedila fer i transparentno poslovno okruženje za kineske kompanije“, rekao je Si.

Kineski predsednik nije pojasnio na šta je konkretno mislio pod „mešanjem“.

Si je rekao da Kina i EU treba da ojačaju koordinaciju makroekonomske politike i da zajedno obezbede novi ekonomski rast kao i sigurnost, stabilnost i pouzdanost industrijskih lanaca snabdevanja.

Mišel, koji boravi u jednodnevnoj poseti Kini, sastaće se i sa premijerom Kine Li Kećijangom i predsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Džanšuom.

Njegova poseta dolazi nakon što su neki evropski lideri na sastanku u oktobru izrazili zabrinutost zbog ekonomskog oslanjanja EU na Kinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.