U trendu

Si putuje u Moskvu na razgovor s Putinom, Slovačka šalje avione MIG-29 Ukrajini

KIJEV/MOSKVA – Kineski predsednik Si Đinping boraviće u zvaničnoj poseti Moskvi od 20. do 22. marta, gde će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, između ostalog, razmeniti mišljenja o glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući i ukrajinsku krizu, potvrdili su kinesko Ministarstvo spoljnih poslova i Kremlj.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je na konferenciji za novinare da je predstojeća poseta Si Đinpinga Rusiji poseta za mir i da će Kina zadržati svoj „objektivan i nepristrasan stav“ o međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući ukrajinsku krizu, preneo je CNN.
Vang je istakao da će Kina podsticati na mir i promovisati pregovore.

UKRAJINSKI MINISTAR spoljnih poslova Dmitro Kuleba upozorio je danas da će zemlje koje su počinile nasilje nad Ukrajinom, odnosno koje su se loše ponele i nisu pružile podršku, biće pozvane na odgovornost nakon završetka rata.

Kuleba je, u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC), rekao da će izbori koje je svaka držva pravila nakon oružanog napada Rusije na Ukrajinu u punom obimu biti „uzeti u obzir u izgradnji budućih odnosa“.

NEMAČKI KANCELAR Olaf Šolc izjavio je da ne očekuje da će se rat u Ukrajini uskoro završiti.

On je za nemački poslovni dnevnik potvrdio da će Berlin podržavati Kijev dok god je potrebno novcem i oružjem.

SLOVAČKA ĆE poslati u Ukrajinu 13 borbenih aviona MiG-29 i deo PVO sistema Kub, odlučila je danas tehnička vlada premijera Eduarda Hegera.

„Slovačka vlada je upravo odobrila slanje 13 aviona MiG29 u Ukrajinu! Obećanja se moraju ispunjavati.Kada je predsednik Volodimir Zelenski zatražio još oružja uključujući borbene avione, rekao sam da ćemo dati sve od sebe. Drago mi je što drugi rade isto.Vojna pomoć ključna u obezbeđivanju da Ukrajina može da odbrani sebe i čitavu Evropu od Rusije“, napisao je Heger na Tviteru.

Prema rečima privremenog premijera, vlada je jednoglasno odobrila ovaj međunarodni sporazum, koji je u skladu sa slovačkim ustavom, prenosi TASR.

PORTPAROL KREMLJA Dmitrij Peskov saopštio je danas da snabdevanje Ukrajine borbenim avionima od strane jednog broja zemalja NATO-a, uključujući Poljsku i Slovačku, povećava nivo njihove direktne umešanosti u sukob, ali da ne može da utiče na ishod „ruske specijalne operacije“, već će stvoriti dodatne probleme za same Ukrajince.

„Naravno, u toku specijalne vojne operacije, sva ova oprema biće podložna uništenju“, rekao je portparol Kremlja, prenosi Interfaks.

Ranije je poljski predsednik Andžej Duda saopštio da će Kijev narednih dana dobiti prva četiri lovca MiG-29 iz Varšave . Slovačka vlada je danas odobrila prebacivanje 13 borbenih aviona MiG-29 Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.