U trendu

Si se založio za zdrave i stabilne odnose Kine i Indije

Kineski predsednik Si Djinping založio se danas za „zdrave i stabilne“ odnose Kine i Indije, samo nedelju dana pošto su dve zemlje postigle sporazum o povlačenju trupa na istoku Himalaja, tromedji Kine, Indije i Butana, javili su kineski državni mediji.

Si je na sastanku sa indijskim premijerom Narendrom Modijem u Sjamenu, gde učestvuju na samitu BRIKS-a, naveo da su „zdravi i stabilni bilateralni odnosi u interesu naroda obeju zemalja“, navela je Sinhua.

Kineski predsednik se, kako je kratko agencija objavila na Tviteru, založio za povratak odnosa Pekinga i Nju Delhija na „dobar kolosek“.

Indijski ministar inostranih poslova S. Džaišankar rekao je da su lideri Kine i Indije naglasili da je mir u njihovim graničnim oblastima „preduslov“ za dalji razvoj odnosa dve zemlje.

Si i Modi su se sastali prvog dana samita BRIKS-a u kineskom gradu Sjamenu koji okuplja lidere zemlja sa ubrzanim ekonomskim razvojem – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Indijski vojnici su ušli u područje na visoravni Doklam u junu, pošto se Butan, saveznik Nju Delhija, žalio da kineska vojska gradi put na butanskoj teritoriji. Sukob je od tada eskalirao, a dve zemlje su se krajem avgusta složile da počnu proces povlačenja svojih trupa sa Himalaja.

Indija i Kina imaju dva teritorijalna spora, u regionima na severu i istoku Indije. U ratu koji su vodili 1962. Kina je porazila indijske snage. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.