U trendu

Sijarto: Mađarskoj u interesu da na ZB vlada mir i stabilnos

MOSTAR – Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je danas u Mostaru da Mađarska vodi odgovornu dobrosusedsku politiku i da im je u interesu da na Zpadnom Balkanu vlada mir i stabilnost.

„Tačno znamo da su za to potrebni ekonomski uslovi“, rekao je Sijarto i najavio ozbiljan program ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, ali i u Republici Srpskoj.

„Taj program biće sproveden na osnovu razgovora sa predsednikom (Dodikom). Već ovog meseca će biti raspisan konkurs vezan za ovaj program“, naveo je mađarski šef diplomatije, nakon razgovora sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, uoči otvara Međunarodnog sajma privrede.

Sijarto je rekao da će u prvom krugu ovog programa biti obezbeđeno 30 miliona evra.

Istakao je i da je Mađarska protiv politike sankcija i poslao jasnu poruku evropskim političarima da bolje razumeju situaciju u BiH.

„Želim da pojasnim da na Zapadnom Balkanu se ne mogu uvoditi sankcije kako bi imali mir i stabilnost. Zbog toga političare u EU molim da ne razgovaraju o predsedniku Dodiku nego da razgovaraju s njim jer će tako mnogo bolje razumeti situaciju u BiH. Evropskim političarima bi bilo preko potrebno da mnogo bolje razumeju situaciju na Balkanu“, naveo je Sijarto, koji je otvorio Međunarodni sajam privrede u Mostaru.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izrazio je veliko zadovoljstvo i čast susretom sa mađarskim šefom diplomatije.

Dodik je čestitao njemu i premijeru Viktoru Orbanu pobedu na izborima u Mađarskoj. Zaključio da je Orbanova pobeda veoma važna i za Republiku Srpsku, što je, kako je naveo, potvrđeno danas realizacijom starih dogovora, ali i da će raditi na novim.

„Zahvalan sam Mađarskoj na onom što čine za mir na Balkanu i razumevanje situacije. Hvala Sijartu na poseti Mostaru i mislim da je ovo put u pravom smeru”, naveo je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.