U trendu

Sijarto: Zapadni Balkan ključan za evropske integracije

VARŠAVA – Zapadni Balkan se ne sme posmatrati kao zadnje dvorište Evrope, već kao ključni region bez kojeg nema napretka ni transatlantskih ni evropskih integracija, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na bezbednosnom forumu u Varšavi.

On je u utorak na panelu u okviru diskusije o strategiji NATO, rekao da nije siguran da su države zapadne Evrope u potpunosti svesne značaja bezbednosti i stabilnosti u regionu, a jedan od razloga može biti taj što one ne znaju dovoljno o regionu jer su geografski daleko od njega, prenosi MTI.

Sijarto je rekao da je kontraverzno to što EU nije napredovala sa integracijama, a da se ministri zapadnih zemalja često žale da zemlje poput Rusije, Kine,Turske i Saudijske Arabije pokušavaju da izvrše uticaj na region.

„Kako možemo da pobedimo u igri ako ne izađemo na teren? Ako EU ne može da inegriše region, drugi će to učiniti“, upitao je ministar.

Sijarto je pohvalio činjenicu da je NATO primio tri zemlje iz regiona i dodao da je „EU nažalost mnogo sporija u tom pogledu“.

On je takođe skrenuo pažnju na opasnost migracionih talasa, rekavši da je jedna od najvažnijih migrantskih ruta preko Zapadnog Balkana.

Ponovio je da je Mađarska podržava „politiku otvorenih vrata“ kao i proširenje EU i NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.