U trendu

Sirenu povodom Dana sećanja aktivirala preživela u Holokaustu

Izrael danas obeležava Dan sećanja na Holokaust ceremonijama širom zemlje koje su počele posle dvominutnog ćutanja čitave nacije u 10 sati, po lokalnom vremenu, na zvuk sirene.

Tim gestom koji je odavno postao ritual u Izraelu odata je pošta ubijenim Jevrejima. Nacisti i njihovi saradnici ubili su šest miliona Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Sirenu u znak sećanja na žrtve danas je aktivirala preživela u Holokaustu 77-godišnja Stefani Portnoj koja je za vreme rata bila u Poljskoj. Ona je uključila sirenu uz pomoć svog sina, rezervnog potpukovnika Jonija Portnoja.

„Priča moje majke je za mene životna lekcija. Ljubaznost koju je ona pokazivala prema potpunim stranicima je nešto što sam prihvatio i primenjivao u sopstvenom životu. U svakom trenutku možeš nekome učiniti dobro“, rekao je sin, dodavši da mu aktiviranje sirene pomaže da predje čitav krug i da je kao rezervni komandir odgovoran za upozoravanje gradjana Izraela na pretnje.

Nakon dvominutnog ćutanja položeni su venci na spomenik ustanku u Varšavskom getu u Memorijalnom centru Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu u prisustvu predsednika Izraela Ruvena Rivlina, premijera Benjamina Netanjahua, gosta, autrijskog kancelara Kristijana Kerna, predstavnika organizacija preživelih i boraca.

Potom su čitana imena žrtava i u Jad Vašemu i u izraleskom parlamentu-Knesetu.

„Poslednji potomci nisu imali nikoga da izgovori kadiš (jevrejsku molitvu za mrtve) za njih“, rekao je Rivlin na ceremoniji.

„Svaka osoba ima ime“ u Knesetu, rekao je Rivlin, objasnivši to su bili borci koji su preživeli Holkaust i ostali poslednji u porodici, uselili se u Izrael, borili i umrli u izraelskim ratovima.

„U svojoj smrti postali su simbol koji povezuje Holakaust i budjenje, ali njihovom smrću su sećanja na njihove porodice izbrisana iz sveta“, rekao je predsednik.

Natanjahu je govorio o Šmuelu Ben-Arciju, svom tastu, za koga je rekao da se nikada nije oporavio od Holokausta, dodavši da je uvek pominjao svoju sestru bliznakinju Judit koja je ubijena u Holokaustu. Na njegovm nadgrobnom spomenuku piše: „Ostatak porodice koja je ubijena u Holokaustu“.

Obeležavanje Dana sećanja na Holokaust počelo je sinoć ceremonijom u Jad Vašemu, a završiće se večeras sa zalaskom sunca u kibucu Lahomei Hagetaot (borci geta) u prisustvu Rivlina i prvi put u istoriji jednog zvaničnika Nemačke, bivšeg predsednika te zemlje Joahima Gauka koji je Rivlinov gost.

U Izraelu danas ima oko 160.000 preživelih u Holokaustu, navodi agencija Asošiejted pres.

Njih je svake godine sve manje, pa se sve veća pažnja poklanja oživljavanju sećanja na njihove individualne priče.

Zato je centralna tema sećanja na Holokausta ove godine: „Obnavljanje identiteta: Sudbina pojedinaca tokom Holokausta“.

Memorijalni centar Holokausta pozvao je tim povodom javnost da podeli svoja svedočenja i da imena onih koji su ubijeni. Do sada je projektom Jad Vašema imena žrtava Šoe (Holokausta) sakupljeno nešto više od 4.700.000 imena.

„To je bitka protiv vremena da se sakupi što više imena onih koji su ubijeni tokom Holakausta pre nego što više ne bude preživelih“, rekao je Aleksandar Avram direktor Hola imena u Jad Vašemu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.