U trendu

Sirija: Provladine snage najavile odmazdu za izraelski napad

DAMASK- Snage koje se bore na strani sirijskog predsednika Bašara el Asada poručile su danas da će snažno odgovoriti na izraelski napad na područje Palmire, u provinciji Homs, drugom takvom za nedelju dana.

U saopštenju takozvanog Operativnog štaba Asadovih saveznika, koje podržava Iran, navodi se da bi odgovor mogao da bude „veoma okrutan“, a dodaje se da su veće žrtve u jučerašnjem izraelskom napadu izbegnute dobrim pregrupisavanjem po pustinjskom području.

„Rezultat ovog napada je smrt mučenika i više ranjenih, naše braće mudžahedina. Doneli smo odluku da odgovorimo na ovaj napad osvetom za mučenike i krv ranjenih, a odgovor će biti vrlo okrutan“, navodi se u saopštenju objavljenom na proiranskim medijima za koji je Rojters proverio autentičnost.

Viši vojni izvor koji je zatražio da mu se ne otkrije identitet, rekao je da su izraelski udari između ostalih ciljeva pogodili vazdušnu bazu T4, odlakle su milicije koje podržava Iran, lansirale bespilotne letelice poslednjih meseci u napadima na američke baze na severu Sirije.

Rojters navodi prema vojnim analitičarima, da je područje Palmire u kojem su izvedeni napadi blizu velike koncentracije ruskih baza, gde su njene trupe poslednjih dana izvodile manevre sa sirijskim trupama.

Kako je ranije objavljeno, jedan sirijski vojnik je poginuo, a tri su ranjena u izraelskom vazdušnom napadu na područje Palmire u sredu uveče, saopštilo je sirijsko ministarstvo odbrane.

Napad, čija je meta bio komunikacioni toranj, dogodio se u 23:34 po lokalnom vremenu, a prouzrokovana je i određena materijalna šteta, navedeno je u kratkom saopštenju ministarstva na Fejsbuku.

Incident se dogodio nekoliko dana nakon što je sirijska protivavazdušna odbrana odgovorila na izraelski udar, na vojnu bazu u centralnoj provinciji Homs, u kome je ranjeno šest vojnika i pričinjena materijalna šteta.

Izrael je proteklih godina izveo više napada u delovima Sirije, a Tel Aviv je potvrdio da napada baze milicija povezanih s Iranom, poput libanskog Hezbolaha, koji se bori na strani snaga predsednika Sirija Bašara Asada u sirijskom građanskom ratu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar