U trendu

Široka nova ovlašćenja mađarske vojske i policije usled izbegličke krize

Parlament Mađarske je odobrio danas šira ovlašćenja vojsci i policiji za borbu protiv ilegalnih migranata, istog dana kad je premijer ove zemlje Viktor Orban upozorio da je u toku „preplavljivanje“ Evrope.

Novi zakon, usvojen danas dvotrećinskom većinom, omogućava vojsci da učestvuje u kontroli granice, da ograničava lične slobode i da koristi „oružje za prinudu koje je napravljeno da nanosi telesne povrede, ali na način koji nije smrtonosan, sve dok se to ne može izbeći“.

„Slično policije, mogu se koristiti: vatreno oružje koje nije smrtonosno, gumeni meci, pirotehnika, patrone sa suzavcem, puške koje ispaljuju mrežu“, navodi se u zakonu.

Pošto je drugim zakonom, donetim pre nedelju dana, ilegalno prelaženje granice postalo krivično delo za koje je propisana maksimalna zatvorska kazna od pet godina, vojska je danas dobila ovlašćenje da proverava lična dokumenta i hapsi ilegalne migrante.

Policija – koja je do sada obezbeđivala granicu – od danas je dobila pravo da ulazi u privatne kuće tokom potrage za migrantima koji su ilegalno ušli u zemlju.

Novi zakon će se primenjivati u oblastima gde je proglašeno „stanje krize, uzrokovano masovnom imigracijom“.

Mađarska vlada je prošle sedmice proglasila takvo stanje u šest okruga duž granica sa Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom.

Viktor Orban je danas izjavio da Evropa biva „preplavljena“.

„Ne samo da nam lupaju na vrata – oni ruše ta vrata preko nas“, rekao je desničarski premijer Mađarske pred poslanicima u Parlamentu.

Prema njegovim rečima, „naše granice su u opasnosti; naš način života zasnovan na poštovanju vladavine prava, Mađarska i cela Evropa su u opasnosti.“

„Evropa nije samo ostavila svoja vrata otvorena, već je i poslala otvoren poziv… Evropa je bogata ali i slaba, a to je najgora kombinacija. Evropa mora biti snažnija da bi odbranila svoje granice“, rekao je Orban.

Mađarska, članica Evropske unije i Šengenskog sporazuma, ove godine se našla na prvoj liniji izbegličke krize. Ona je prošle sedmice zatvorila svoju južnu granicu prema Srbiji, podigavši ogradu, što je desetine hiljada migranata prinudilo da ka zapadnoj Evropi idu kroz Hrvatsku, a odatle su mnogi ponovo prešli u Mađarskoj na svom putu ka Austriji i dalje odatle.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.