U trendu

Sitel: Zaev bi da bude i ministar finansija

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev komentarisao je predlog o rekonstrukciji njegove vlade i istakao da je odlučio da pored premijerske pozicije, preuzme i funkciju ministra finansija kako bi, kako je kazao, dodatno pospešio jačanje ekonomije.

Parlament će danas raspravljati o predlogu makedonskog premijera Zaeva o rekonstrukciji vlade, koja je bila najavljena tokom kampanje o predsedničkim izborima u toj zemlji.

Makedonski premijer i lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza najavio je da će rekonstruisati političko i partijsko rukovodstvo nakon rezultata na predsedničkim izbora u kojima je pobedio kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski, ali sa tesnom razlikom u odnosu na kandidata opozicionog VMRO-DPMNE Gordanu Siljanovsku-Davkovu.

On je u intervjuu za televiziju Sitel najavio povečanje plata, dok je za 2020. godinu najavio i povecanje penzija.

Prošlu godinu je ocenio kao godinu koja je, kako kaže, bila posvećena integracijama, dok je fokus u 2019. na ekonomiji i njenom razvoju.

Zaev je naglasio da očekuje do kraja 2019. godine da njegova zemlja postane punopravna članica NATO i tokom decembra otvori prva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

Na pitanje novinara da li je moguće novo odlaganje članstva te zemlje u EU, Zaev kaže da je sasvim siguran da će njegova zemlja u oktobru dobiti datum o pregovorima sa EU, i otvoriti prva poglavlja tokom decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.