U trendu

Skandal trese Austriju: Kuc hoće i „glavu“ Kikla, FPO sada preti

Veliki skandal trese Austriju. Zbog spornog video snimka smenjen lider FPO i imenovan novi. Sebastijan Kurc traži i smenu Kikla.

Buru na austroijskoj političkoj sceni pokrenuo je video snimak, na kom dosadašnji lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe obećava jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci. On je podneo ostavku na mesto u stranci, ali time nije stavljen atačka na aferu.

Naime, Štrahe je, podnoseći ostavku, rekao da nije imao nikakve nove susrete sa osobama koje su deo video snimka koji je okončao njegovu političku karijeru, kao ni neko iz stranke, ispostavilo se da je ipak jedan od njih nastavio da se viđa sa osobom iz društva kobne večeri leta 2017.godine, a to je bio njegov tesni saradnik Johan Gudenus.

Nemački dnevnik „Zi dojče cajtung“ tvrdi da je Gudenus, koji je te večeri prevodio, imao sastanak i posle susreta na Ibici sa prijateljem navodne ruske investitorke. Došlo je do susreta, sa kojeg postoje audio snimci, najverovatnije u Beču, na kojem je razgovarano o susretu na Ibici.

U tom razgovoru je osoba od poverenja navodne investitorke rekla da je žena veoma razočarana jer se ništa nije dogodilo i da sada treba nastaviti saradnju. Ponovo je razgovarano o mogućim poslovima između dve strane.

Prijatelj Ruskinje tražio je od Gudenusa i Štrahea „znak dobre volje“, vezano za njihovu tvrdnju da, ako žena bude dala finansijsku podršku njihovoj stranci, i preuzela bečki dnevnik „Kronen cajtung“ te ih i preko tog medija „gurala“, koncern Štrabag više neće dobijati poslove, već ona.

Predloženo je da FPO 4.septembra 2017., par dana posle susreta Gudenusa sa tim licem u Beču, izda saopštenje preko OTS-a na temu suvlasnika Štrabaga Hans Peter Hazelštajnera.

Kao što je dogovoreno je Gudenus 4.septembra sa svog zvaničnog stranačkog mejla uputio prijatelju Ruskinje mejl, koji poseduju, takođe, nemački mediji Zi dojče cajtung i Špigel, sa željenim tekstom i linkom objavljenog OTS-a.

Nakon što se pojavila informacija o daljem susretu Gudenusa, koji je sa Štraheom već podneo ostavku na sve političke funkcije, saopštio je da istupa iz FPO.

Narednih dana mogu isplivati dalji detalji kobnog sastanka sa navodnim investitorima, jer je susret trajao sedam sati. Austrijske vlasti već su započele istragu i traže da dobiju uvid u celokupan video materijal koji poseduju nemački mediji, te se ne isključuje i krvično gonjenje nekadašnjeg šefa FPO i njegove desne ruke.

Kurc: Ne može Kikl sam sebe da ispituje

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc smatra da i ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl,takođe iz FPO, nakon ove afere ne može ostati na mestu šefa policije.

Kurc je na aferu reagovao odlukom o prevremenim izborima, ali do izbora aktuelna vlada trebalo bi da upravlja zemljom. On je od koalicionog partnera zatražio da sklone Kikla sa mesta ministra unutrašnjih poslova, jer smatra da ne može da vodi istragu u ovom slučaju pošto je u vreme iz kojeg datiraju snimci bio generalni sekretar FPO.

„Slobodarci su sami sebe uništili i njihovo ponašanje nije samo onemogućilo našu dalju saradnju, već su naneli veliku štetu ugledu politike i naše zemlje“, podvukao je Kurc u izjavi bečkom dnevniku „Esterajh“.

Kaže da je bio potrešen video snimcima i onim što je Štrahe rekao jer je time koalicioni partner pokazao da ima sasvim drugačiji pristup politici od njegovog.

Upitan što mu je trebalo 24 sata da reaguje Kurc je objasnio da je u takvoj škakljivoj situaciji važno ostati trezven. „Želeo sam zbog toga prvo da donesem odluku i onda da sve informišem, predsednika, kao i članove moje stranke, pre nego što izađem u javnost“, rekao je on.

„Ono što želimo i što je potrebno je detaljno rasvetljavanje slučaja. To da bivši generalni sekretar FPO koji je možda učestvovao u nezakonitim radnjama ne može sada kao ministar unutrašnjih poslova sam protiv sebe voditi istragu trebalo je svima biti jasno“, rekao je on.

Predsedništvo FPO saopštilo je da, ako kancelar Kurc smeni ministra Kikla, mora računati sa ostavkom svih slobodarskih članova vlade.

Novi lider FPO je podsetio da je njegova partija puno uradila u protekle dve godine za Austriju, pre svega je jasno ukazala da se ne sme ponoviti 2015. kada je postojala nekontrolisana migracija.

„OVP (Sebastijana Kurca) je pored ostavki Štrahea i Gudenusa, htela da skine i Kikla, ali ja to nisam mogao da prihvatim, jer je upravo on osoba koja je posebno pazila da nemamo nekontrolisanu migraciju u Austriji“, kazao je Hofer.

On je istakao da će učiniti sve da FPO ostane snažna partija bilo u vladi ili opoziciji, jer je, kako dodaje, moguće sa oba nivoa pozitivno uticati na razvoj zemlje.

(Beta, Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.