U trendu

Skoplje: Optuznice protiv 12 osoba zbog nasilja na protestima

SKOPLJE – Osnovno tužilaštvo u Skoplju podnelo je danas optužnice protiv 12 osoba zbog učešća u incidentima na protestima protiv francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta i početak pregovora Severne Makdonije sa EU.

Kako je saopštilo to tužilaštvo, devet osoba optuženo je za krivično delo učešće u masi koja će izvršiti krivično delo, a troje za izazivanje opšte opasnosti

Oni se terete da su „na javnom okupljanju građana 5. i 6. jula učestvovali u masi koja je izvršila krivično delo nasilje ispred Sobranja Severne Makedonije“.

U saopštenju se precizira da su oni gađali kamenicama, bekaton pločicama, metalnim predmetima, saobraćajnim znacima, kantama za otpatke i pirotehničkim sredstvima policajce koji su bili u kordonu radi zaštite zgrade parlamenta.

Navodi se da je jedan policajac teško povređen, 26 ih je zadobilo telesne povrede, a optuženi su oštetili zgradu parlamenta u ukupnoj vrednosti od 576.665 denara, oštetili policijsku opremu i policijsko vozilo „škoda jeti“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, nakon što je veća grupa mlađih demonstranta, od kojih su neki bili maskirani, 5. jula napala policijski kordon pred Sobranjem, saopštila da je povređeno ukupno 47 policajaca i da je privedeno 11 nasilnih demonstranata.

Protesti protiv francuskog predloga o uklanjanju bugarskog veta za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU traju od 2. jula, a demonstranti tvrde da bi njegovo prihvatanje vodilo „bugarizaciji zemlje“.

Poslanici makedonskog parlamenta će u četvrtak, 14. jula, raspravljati o Informaciji vlade o francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta i nastavku pregovaračkog procesa za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar