U trendu

Skoro 90 odsto izraelskih Jevreja ne očekuje mirovni sporazum u jevrejskoj Novoj godini

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja u Izraelu pokazuju da su izraelski Jevreji izuzetno pesimistični u odnosu na šanse da se postigne mir u jevrejskoj Novoj 5779. godini koja počinje u nedelju uveče.

Sudeći po anketi Izraelskog instituta za demokratiju i Univerziteta Tel Aviv 89 posto Jevreja u Izraelu smatra da su male „šanse da u godini koja će uskoro početi bude pozitivnog preokreta u izraelskim odnosima sa Palestincima“.

Izraelski Arapi su takodje pesimisti i 71 odsto ispitanika veruje da su šanse za takav preokret male.

Izraelski mediji navode da ankete retko pokazuju takve rezultate, odnosno da manje od 50 posto anketiranih veruje u postizanje mira obično za vreme ili posle rata.
Od Izraelaca koji sebe smatraju desničarima samo 25 posto je za rešenje decenijskog izraelsko –palestinskog sukoba po modelu dve države, stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

Medjutim, taj model i dalje podržava 70 odsto centrista i 91,5 levičara.

Takav model više podržavaju ljudi stariji od 55 godina, 64,5 procenata, a samo 32 procenta mladih od 18 do 34 godina.

Izraelski Jevreji se najviše protive oslobadjanju palestinskih zatvorenika u okviru mogućeg sporazuma o miru, proglašenju istočnog Jerusalima kao glavnog grada Palestine, otvorenoj granici izmedju dve države, te evakuaciji izilovanih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dve trećine anketiranih složilo se s ocenom da se većina Palestinaca nije pomirila s postojanjem Izraela i da bi ga uništili kada bi mogli.

Anketom je obuhvaćeno 600 punoletnih gradjana u vreme kada se sve češće nagoveštava da će se predstavljanje mirovnog sporazuma izmedju dva naroda, „konačnog“, kako ga je nazvao američki predsednik Donald Tramp odložiti dok se ne završe izbori u SAD na pola mandata i naredni opšti izbori u Izraelu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.