U trendu

Slobodarska partija Austrije se uzda u srpske glasače

Nije nepoznato da se Slobodarska partija Austrije zalaže za takozvanu „srpsku stvar“, a lider te stranke Hajnc Kristijan Štrahe se „uzda u Srbe u borbi protiv islamizacije“, piše „Danas“.

„Ono što kao stranka podržavamo, jeste Evropa na temeljima hrišćanstva. Ako im je takav stav blizak i ako ne žele islamizaciju Evrope, Austrijanci srpskog porekla mogu se pronaći u tome“, izjavio je Štrahe za taj list.

„Danas“ piše da je Štrahe srpskim novinarima prošle nedelje „delio intervjue šakom i kapom“, sa jasnim ciljem: Norbertu Hoferu, kandidatu Slobodarske stranke Austrije za predsednika, biće veoma dobrodošla podrška sve brojnijih austrijskih Srba sa pravom glasa.

Štrahe najavljuje da će Hofer za koji dan doći u Beograd i sastati se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

„Ne mislim da će se u tom razgovoru voditi priča da li će Nikolić podržati Hofera, nego da se produbi naše prijateljstvo i da Hofer, kao predsednik skupštine i možda kao budući predsednik republike radi na daljem poboljšanju odnosa Austrije sa zemljama jugoistočne Evrope“, rekao je Štrahe.

On ima reči hvale za predsednika Nikolića koga poznaje duže od premijera Aleksandra Vučića.

„Vučića sam upoznao pre nekoliko godina. Imao sam prilike, što u Beogradu, što u Beču, da pričam s njim. Nikolića sam poznavao još kao potpredsednika SRS. Poštujem obojicu“, kaze Štrahe.

On je dodao da je Austrijancima, ne samo istorijski, nego i geografski, bitno da upravo sa zemljama poput Srbije, Hrvatske i Slovenije, ali i državama Višegradske grupe, produbljuje i poboljšava odnose, „jer ne mora Evropa da radi samo ono što Merkelova kaže“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar