U trendu

Slovačka tužila EU zbog migrantskih kvota

Slovačka je danas uložila tužbu Evropskom sudu pravde zbog obavezujućih kvota za prihvat migranata koje je usvojila Evropska unija u septembru, objavio je premijer Robert Fico.

„Slovačka je zvanično uložila tužbu Sudu pravde EU u Luksemburgu protiv Saveta Evropske unije“, rekao je Fico novinarima.

Fico je rekao da je tužba podneta zbog odluke ministara unutrašnjih poslova Unije od 22. septembra o obaveznim kvotama za prihvat migranata.

Više stotina hiljada migranata, među kojima je veliki broj izbeglica koje beže od oružanih sukoba, ušlo je u Evropu ove godine. Kvota koju je Unija predvidela za Slovačku je oko 2.300 ljudi.

Fico je rekao da je odluka Unije doneta većinom glasova uprkos protivljenju nekih zemalja članica i da Slovačka od suda traži da je poništi i proglasi nevažećom kao i da Unija plati sudske troškove.

On je rekao da smatra da se tom odlukom narušavaju prava nacionalnih parlamenta i Evropskog parlamenta i da je, po njegovom mišljenju, odluku trebalo doneti jednoglasno a ne većinom glasova.

Evropska komisija je sredinom oktobra odbila analizu Češke prema kojoj mehanizam preraspodele izbeglica nije u skladu sa evropskim zakonima i poručila Pragu da ako zemlja odbija kvote, može da tuži Evropsku uniju sudu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.