U trendu

Slovenija: Gotovost vojske dobra za mir, ali nedovoljna za rat

LJUBLJANA – Slovenački predsednik Borut Pahor primio je danas godišnji izveštaj o borbenoj gotovosti oružanih snaga, napominjući da je Generalštab Vojske Slovenije ocenio da je borbena gotovost u 2020. godini bila dobra za period mira, ali nedovoljna za ratne operacije.

Pahor je, u obraćanju novinarima nakon prijema izveštaja, rekao da je procena ostala ista kao i godinu dana ranije, iako je ovaj put prihvatio izveštaj sa „opravdanom nadom da će se situacija znatno poboljšati u narednim godinama“, prenosi slovenačka agencija STA.

Izveštaj su Pahoru, vrhovnom komandantu slovenačke vojske, predali ministar odbrane Matej Tonin i general-major Robert Glavaš, načelnik Generalštaba VS.

Nakon sastanka sa zvaničnicima, predsednik je govorio o nedavnom usvajanju akta o ulaganjima u slovenačku vojsku za period od 2021. do 2026. godine, navodeći da je to omogućilo kvalitetan i svestran razvoj vojske kao „odbrambenog centra naše nacionalne bezbednosti“.

Pahor je ocenio da je investicioni plan od 780 miliona evra do 2026. godine učinio da rukovodstvo i članstvo u Vojsci Srbije oseti novi „zamajac“.

Predsednik je pozvao na ekonomičnu i efikasnu kupovinu vojne opreme, poručujući da je važno da se sredstva troše transparentno i pod nadzorom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.