U trendu

Slucki: Optužiti SSSR za Drugi svetski rat je vrhunac političkog cinizma

Predsednik spoljnopolitičkog komiteta ruskog parlamenta Leonid Slucki ocenio je danas komentare poljskog ministra spoljnih poslova o krivici Sovjetskog Saveza za izbijanje Drugog svetskog rata kao „krajnji stepen političkog cinizma i istorijske nepismenosti“, prenela je agencija Tass.

„Takve akcije i iskazi su nečuveni i opasni jer otvoreno ohrabruju revizioniste i duhovne naslednike nacista“, rekao je Slucki novinarima.

Prema njegovim rečima, poljski ministar Vitold Vaščikovski je „u cilju opravdavanja državne blasfemije i skrnavljenja sećanja sa borce protiv fašizma došao do krajnjeg stepena političkog cinizma i istorijske nepismenosti“.

„Optuživanje SSSR-a za izbijanje Drugog svetskog rata paralelno sa nacističkom Nemačkom – to je još jedan gnusni pokušaj prekrajanja istorije, što je čest greh današnjih poljskih političara“, izjavio je Slucki.

On je rekao da „doprinos sovjetskog naroda pobedi nad braon kugom, oslobodjenju Evrope, pa samim tim i Poljske, od nje, ne može i ne sme biti predmet sumnje“.

„Državna duma je već osudila poljski zakon o spomenicima vojnicima oslobodiocima. Zajedno sa nama je nastupio i izraelski Kneset. Nadam se da će i evropski parlamenti prihvatiti našu poziciju i da neće dozvoliti izrugivanje zajedničkom istorijskom sećanju“, dodao je Slucki.

Poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski je juče izjavio da je „Sovjetski Savez mnogo doprineo početku Drugog svetskog rata“ jer je napao Poljsku malo pošto je to učinila Nemačka.

Izjava Vaščikovskog je bila reakcija na izjavu ruskog ambasadora u Varšavi da spomenici sovjetskim vojnicima u Poljskoj moraju biti očuvani iz zahvalnosti za oslobodjenje od fašizma, piše Tass.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.