U trendu

Šmihal: Ukrajina da se pripremi za nove ruske napade na energetsku infrastrukturu

KIJEV – Premijer Ukrajine Denis Šmihal rekao je danas da bi zemlja trebalo da se pripremi za nove ruske napade na energetsku infrastrukturu jer, kako je naveo, Moskva želi da Ukrajinci provedu Božić i Novu godinu u mraku.

On je to rekao nakon serije ruskih raketnih i bespilotnih udara za koje ukrajinski zvaničnici kažu da su zalihe električne energije u regionu Kijeva ostavile na kritično niskom nivou, sa manje od polovine potreba prestonice za strujom.

„Ruski teroristi će učiniti sve da Ukrajince ostave bez struje za Novu godinu. Važno im je da Božić i Nova godina prođu u mraku u Ukrajini. Zato treba da se pripremimo za nove napade“, rekao je Šmihal na sastanku Vlade, preneo je Rojters.

Premijer Ukrajine je kazao da radi osam nuklearnih blokova i 10 termoelektrana, ali da je energetski deficit „značajan“, kao i da se popravke nastavljaju, ali da je situacija i dalje teška.

Naveo je da Vlada planira da utrostruči broj takozvanih „tačaka nepobedivosti“, odnosno prostorija gde stanovnici mogu da dobiju pristup vodi, struji i internet uslugama.

Trenutno postoji 5.000 takvih tačaka.

Ranije danas, načelnik Kijevske regionalne vojne uprave Oleksij Kuleba je rekao da je oko 80 odsto Kijevske oblasti bez struje i istakao da je situacija sa snabdevanjem električnom energijom u toj ukrajinskoj oblasti kritična i da se nastavlja obnova infrastrukture nakon nedavnih ruskih raketnih napada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar