U trendu

Snage Tigraja zavrsile povlačenje iz etiopijskih regiona

ADIS ABEBA – Pobunjene snage Tigraja završile su sa povlačenjem iz etiopijskih regiona Amhara i Afar, saopštio je danas portparol Narodnoooslobodilačkog fronta Tigraj (TPLF), Getaču Reda.

Kako prenosi Rojters, povlačenje snaga iz etiopijskih regiona, korak su ka mogućem prekidu vatre u 13-mesečnom ratu između snaga Tigraja i etiopske vlade, a dolazi nakon velikih teritorijalnih dobitaka etiopske vojske.

Etiopska vlada je ranije saopštila da se snage Tigraja moraju povući iz regiona Afar i Amhara, nakon invazije u julu kako bi pregovori uopšte bili mogući.

„Nadamo se da će ovim našim povlačenjem međunarodna zajednica učiniti nešto u vezi sa situacijom u Tigraju, jer više ne mogu da koriste kao izgovor to da naše snage napadaju Amharu i Afar“, rekao je Getaču za Rojters.

Portparol etiopske vlade Legese Tulu nije bio dostupan za komentar, navodi Rojters.

Prošle godine je izbio sukob između savezne vlade i Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF), koji je bio vladajuća stranka koja je dominirala etiopskom politikom skoro tri decenije pre nego što je premijer Abi Ahmed došao na vlast 2018. godine.

Hiljade civila su ubijene, a glad ugrožava stotine hiljada ljudi u Tigraju, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.