U trendu

SNV odustao od komemoracije, a veterani ipak protestovali

KARLOVAC – Iako je Srpsko nacionalno veće (SNV) odustalo od komemoracije trinaestorici ubijeihh razoružanih zarobjenika na Koranskom mostu u Karlovcu, grupa od oko 300 hrvatskih veterana ipak je protestovalo protiv ranije najave SNV- a.

Hrvatska specijalna jedinica je tokom rata na tom mostu zaustavila pripadnike tadašnje Juoslovenske narodne armije (JNA) i tako, kako prenosi Hina, sprečila okupaciju tog gada.
Veterani su se usprotivli mogućnosti da SNV na tom mestu održi komemoraciju za ubijene sunarodnike.

SNV je sinoć objavio da su od te namere odustali i da će komemoraciju održati u Pravoslavnoj crkvi u Karlovcu i grobljima u Parunovcu i Čatrnji, što su i učinili.

Na protestnom skupu na mostu u Karlovcima bio je i general u penziji, poslanik u saboru i član parlamentarnog Odbora za ratne veterane Željko Sačić (Hrvatski suverenisti), koji je rekao da veterani protestom brane „istinu o Domovinskom ratu“.

“Nećemo dozvoliti da se istina relativizuje, da se istorija izokreće. Ovaj događaj na Koranskome mostu bio je akt samoodbrane i simbol je tadašnje ugroženosti i odbrane od okupacije. Danas kada Srpsko narodno veće želi kroz taj tragičan događaj da izjednači žrtvu i agresora, mi se moramo okupiti da poručimo da to ne prihvatamo”, rekao je Sačić.

Kao ratni načelnik Štaba specijalne policije, Sačć je rekao da su pripadnici Specijalne policije Grom „branili Karlovac slavno, časno, pošteno i hrabro, te da je njihov pripadnik Mihajlo Hrastov za taj događaj na Koranskom mostu osuđen u krajnje u“, kako tvrdi, „krajnje spornom procesu“.

Osim karlovačkih udruženja veterana na protestu su bili i pripadnici HOS-a.

Predsednik koprivničkog udruženja dobrovoljaca HOS-a Ivan Betlehem je za događaj na Koranskom mostu rekao da se tu, “na njihovoj zapadnoj granici Velike Srbije, branila država, domovina, i to u svom dvorištu, u srcu Hrvatske”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.