U trendu

Somalija: Najmanje 31 osoba ubijena, 40 povređeno

Najmanje 31 osoba je poginula a 40 je povređeno u napadu na popularni restoran u prestonici Somalije, koji su izveli pripadnici ekstremističke al Šabab grupe, saopštila je danas policija.

Kako se navodi, tom prilikom je ubijeno svih pet napadača – pripadnika te terorističke grupe, a većina civilnih žrtava ubijena je iz neposredne blizine, prenosi AP.

Oni što su preživeli opisali su jezive scene skrivanja pod stolovima i iza zavesa.

„Mislio sam da nikada više neću videti sunce. Ubijali su koga bi videli. Preživela sam tako što sam se krila iza jednog dugačkog stola“, rekla je jedan od svedoka.

Grupa al Šabab preuzela je odgovornost neposredno nakon što je počeo napad u sredu uveče sa eksplozijom kola na ulazu u restoran, a napadači su presekli struju, čime je bilo otežano spašavanje.

Napad je počeo eksplozijom automobila bombe koja je odnela krov restorana i okolnih zgrada. Kako se navodi mnoge žrtve su bili mladi koji su ulazili u restoran.

Napadači su nosili vojne uniforme i prisilili su one koji su izlazili iz restorana da se u njega vrate.

Opsada restorana trajala je celu noć, a agencije prenose da ima i ranjenih koji su prebačeni u bolnicu. Jedan broj naoružanih vojnika okružio je zgradu, dok su drugi ušli u prizemlje restorana.

Zvaničnik policije Mohamed Husein je rekao da je svih pet napadača ubijeno i da su vojnici su nešto pre zore obezbedili zgradu. U restoranu su pronađena tela pet devojčica koje su, kako se sumnja, ubili ekstremisti.

Pronađeno je i izrešetano telo Sirijca, koji je bio šef restorana. Prema ranijim izveštajima, ekstremisti su u restoranu držali najmanje 20 talaca.

Grupa al Šabab poznata je po tome što kao mete bira poznata mesta u Mogadišu, poput restorana i hotela, a prošle godine, prema Afričkom centru za strategijske studije sa sedištem u Vašingtonu, bila je najekstremnija teroristička grupa u Africi koja je usmrtila više od 4.200 civila 2016. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.