U trendu

Somalija: Teroristički napad na hotel, najmanje osam mrtvih

MOGADIŠ – Najmanje osam osoba je ubijeno, a više njih je povređeno, nakon što su militanti Al Šababa upali u hotel u glavnom gradu Somalije Mogadišu, saopštili su zvaničnici.

„Snage bezbednosti nastavljaju sa neutralizacijom terorista koji su zatvoreni u sobi u hotelskoj zgradi. Većina ljudi je spasena, ali je do sada potvrđeno da je najmanje osam civila poginulo“, rekao je zvaničnik Mohamed Abdikadir, prenosi BBC.

Devet osoba je povređeno i izneto iz hotela, saopštio je ranije novinskoj agenciji Rojters šef ambulantne službe.

Policija je saopštila da su napadači detonirali dve eksplozivne naprave ispred hotela „Hajat“ pre nego što su ušli u zgradu i otvorili vatru.

Navedeno je da su se skrivali na poslednjem spratu hotela, nekoliko sati nakon početka napada, a da je specijalna policijska jedinica spasila desetine gostiju i osoblja iz hotela.

Ranije je internet sajt povezan sa al-Šababom saopštio da je grupa militanata „nasilno ušla“ u hotel i da vrši „nasumično pucanje“.

„Hajat“ je u ovom izveštaju opisan kao popularna lokacija za sastanke vladinih zvaničnika i drugih predstavnika vlasti.

Neprovereni snimci koje kruže društvenim mrežama pokazuju dim koji izbija iz hotela dok se čuje vika i glasni udarci, navodi BBC.

„Dva automobila-bombe su ciljala hotel „Hajat“. Jedan je udario u ogradu u blizini hotela, a drugi u kapiju hotela. Verujemo da su teroristi unutar hotela“, rekao je za Rojters lokalni policajac.

Teroristička organizacija Al Šabab, koja je povezana sa Al Kaidom, duže vremena je u sukobu sa saveznom vladom.

Grupa kontroliše veći deo južne i centralne Somalije, ali je uspela da proširi svoj uticaj i na oblasti koje kontroliše vlada sa sedištem u Mogadišu.

Poslednjih nedelja militanti povezani sa ovom organizacijom takođe su napali ciljeve duž granice između Somalije i Etiopije, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće nove strategije Al Šababa, prenosi BBC.

Napad u petak predstavlja prvi teroristički akt u prestonici otkako je novi predsednik Somalije Hasan Šeik Mohamud izabran u maju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.