U trendu

Špan: Nisam najsrećniji zbog izbora Sirije u odbor SZO

BERLIN – Nemački ministar zdravlja Jens Špan smatra da nije najsrećnija odluka to što je sirijska vlada dobila mesto u Izvršnom odboru Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ali da je ta odluka u korist naroda u Siriji.

Špan je danas rekao da izbor Sirije, koji je potvrđen bez rasprave ili neslaganja na sastanku država članica SZO u Ženevi tokom vikenda, odražava potrebu da se sa nekim vladama radi u korist njihovog naroda, a posebno se to odnosi na zdravstvena pitanja, prenosi AP.

On je naglasio da nije srećan zbog ove odluke, ali da je međudržavna saradnja neophodna za zajedničku koordinaciju i postavljanje standarda i napomenuo da se slična situacija javlja i na drugim međunarodnim forumima poput Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

„Naročito kada su u pitanju zdravstveni problemi i zdravstvena zaštita stanovništva, uvek se postavlja pitanje koga bi zapravo kaznili ako ne omogućimo saradnju, režim ili stanovništvo“, rekao je Špan.

Više desetina zdravstvenih radnika na severozapadu Sirije protestovalo je juče zbog odluke da se Siriji dodeli mesto u izvršnom odboru Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Lekari iz oblasti koja je pod kontrolom pobunjenika su naveli da je predsednik Bašar Asad odgovoran za bombardovanje bolnica i klinika širom Sirije.

Naredno zasedanje izvršnog odbora SZO, kom će prisustvovati i Sirija, počinje u sredu.

Uloga tog odbora je da izvršava odluke i savetuje skupštinu koju čine sve države članice SZO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.