U trendu

Španija: Neugašena cigareta izazvala veliki požar u šumi

BARSELONA – Španski vatrogasci su danas koristili avione kako bi suzbili šumski požar u regionu Kosta Brava, zbog čega je 350 ljudi evakuisano iz njihovih domova, saopštila je vatrogasna služba.

Požar, za koji policija veruje da ga je izazvala neugašena cigareta, opustošio je više od 400 hektara šume na ivici nacionalnog parka Kap de Kreus, popularne turističke destinacije, prenosi Rojters.

„Pokušavamo da stavimo požar pod kontrolu uz pomoć šest aviona, koji sipaju vodu na vatru, dok na zemlji imamo 90 vatrogasnih ekipa“, izjavio je Serhi Palasios iz Vatrogasne službe regionalne vlade Katalonije.

Vatra je krenula da se širi u petak, a više od 231 osobe je moralo da potraži utočište u privremenom smeštaju koji je ponudila lokalna vlast oblasti El Port de la Selva.

Policija je saopštila da svako ko je odgovoran za izazivanje požara zbog neugašene cigarete može da se suoči sa krivičnom prijavom.

„Jedna neugašena cigareta znači 50 godina pošumljavanja“, izjavio je Žordi Puignero, potpredsednik katalonske regionalne vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.