Španija: Prema anketama raste popularnost desničarske PP stranke

MADRID – Prema poslednjim istraživanjima, da se opšti izbori u Španiji održavaju danas, desno orijentisana Narodna stranka (PP) osvojila bi između 30,2 i 30,5 odsto podrške glasača, odnosno 135 mesta u parlamentu, što opet ne bi bilo dovoljno da sama oformi Vladu.

Istraživanje je obavila Sigma Dosa za Mundo i pokazalo se da bi krajnje desničarska stranka VOKS dobila 40 do 41 poslaničko mesto, čime bi desničarski tabor bio vrlo blizu apsolutnoj većini od 176 poslanika (od ukupno 350), prenosi Euraktiv.

S druge strane, navodi se, nedavna pojava stranke Sumara ne ugrožava trenutnu vladajuću koalicionu većinu koju čine PSOE i levičarska Unidas Podemos.

Prema anketi, PSOE bi dobio 91 mesto, ako bi se kandidovao odvojeno, Sumar bi dobio 35, a Unidas Podemos bi imao osam, dva manje nego da su postigli dogovor da se kandiduju zajedno.

U Španiji će 28. maja biti održani opštinski izbori, za koje mnogi veruju da će biti prvi „lakmus test“ za vladajuću koaliciju premijera Pedra Sančesa sa Unidas Podemosom.

Opšti izbori biće održani u decembru, kada je Španija u poslednjem mesecu svog predsedavanja Savetom EU, koje počinje 1. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.