U trendu

Španski lovac presreo putnički avion zbog pretnje bombom

MADRID – Jedan lovački avion španskog ratnog vazduhoplovstva presreo je danas putnički avion kompanije Izidžet nakon dojave o podmetnutoj bombi.

Španski lovac presreo je avion Izidžeta koji je poleteo sa londonskog aerodroma Getvik nakon što je jedan 18-godišnji Britanac preko društvenih mreža uputio pretnje bombom.

Britanac, koji je sa pet prijatelja putovao na ostrvo Menorka, proveo je noć u zatvoru i čeka na saslušanje, saopštio je portparol španske Civilne garde.

Na snimku incidenta prikazan je španski borbeni avion tipa F-18 koji leti paralelno uz krilo Erbasa, pokazujući pilotu civilnog aviona da treba da ga sledi, prenosi Rojters.

Na objavljenom snimku se mogu čuti putnici koji razgovaraju i pokušavaju da shvate šta se dešava i jedna žena koja pita – zašto to radi i da li se samo razmeće?

Inače, vojni avioni obično presreću civilne avione kada zemaljska kontrola vazdušnog saobraćaja izgubi kontakt sa njima ili postoji pretnja po letelicu ili putnike zbog upozorenja o bombi, sumnjivog predmeta ili terorističke aktivnosti.

Avion Izidžeta koji je poleteo sa londonskog Getvika u 13 časova bezbedno je sleteo na aerodrom Menorka na Balearskim ostrvima sa pola sata zakašnjenja, a nakon prizemljenja je sproveden do bezbednosne zone u kojoj je i uhapšen mladi Britanac.

Putnike, prtljag i avion pregledali su stručnjaci za eksploziv sa specijalno običeni psima i uradili sve neophodne bezbednosne provere, saopštila je Civilna garda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.