U trendu

Srbija će pružati podršku u rešavanju migrantske krize

BEOGRAD – Srp[ski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je u Marakešu, u Maroku, da je fenomen migracija i dalje goruće pitanje koje predstavlja politički i socijalni izazov i istakao da će Srbija i dalje pružati punu podršku u rešavanju migrantske krize.

„Položaj izbeglica i migranata je složen i zahteva punu pažnju, efikasnost i pre svega solidarnost svih relevantnih činilaca, kako pri pružanje humanitarne pomoći izbeglicama i migrantima u hitnim slučajevima, tako i u postizanju trajnijih rešenja za osobe u produženom raseljenju“, rekao je Đorđević na Konferenciji o globalnom sporazumu o sigurnim, uređenim i legalnim migracijama.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on je rekao da sveobuhvatno rešenje treba pronaći kako na regionalnom, tako i na svetskom nivou, i dodao da je suštinski korak napred preduzet… u Njujorku 2016. godine, kada su 193 države članice UN usvojile političku deklaraciju o izbeglicama i migrantima.

„Srbija pozdravlja usvajanje Njujorške deklaracije, uverena da se samo koordiniranim delovanjem i zajedničkim snagama međunarodnih organizacija, svih članica Ujedinjenih nacija i drugih važnih zainteresovanih strana može postići održiv napredak na svetskom nivou, budući da taj fenomen nema geografskih ograničenja, već ima globalne razmere“, rekao je Đorđević.

On je podsetio da je Srbija, kao tranzitna zemlja, u upravljanju izbegličko-migrantskom krizom, uložila puno napora, kao i ljudskih i finansijskih resursa.

„Vlada Srbije pokazala je odgovornost prilikom pružanja adekvatnog prihvata, pomoći u hrani i lekovima, privremenim smeštajnim objektima, zdravstvenoj zaštiti i informacijama o procedurama u vezi sa azilom za sva lica u potrebi koja tranzitiraju kroz našu zemlju. Naročito smo ponosni na humani pristup naroda naše zemlje prema izbeglicama i migrantima koji dolaze sa Bliskog istoka, iz Azije i Afrike, imajući u vidu da je proces integracije više od 300.000 bivših izbeglica sa teritorije bivše Jugoslavije i dalje u toku, i da više od 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i dalje čeka trajno rešenje“, dodao je Đorđević.

On je istakao da Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR), Međunarodna organizacija za migracije i drugi međunarodni partneri mogu, kao i uvek, da računaju na podršku Srbije, kao i na njenu saradnju i aktivan pristup u rešavanju migrantske krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.