U trendu

Srbija još radi na usklađuvanju digitalnih sertifikata sa

BRISEL, 15. septembra ( Tanjug) – EU je do sada u svoj sistem Digitalnih Kovid sertifikata pored 27 zemlja članica uključila i 15 zemalja van EU, među kojima nije Srbija.

Poslednje na listu zemlja i teritorija, čiji su sertifikati o vakcinaciji, testovima i antitelima potvrđeni kao ekvivalenti EU Kovid sertifikatima, dodate su Albanija, Andora, Farska ostrva, Izrael, Monako, Maroko i Panama.

Pored Albanije iz regiona su i sertifikati Severne Makedonije prihvaćeni u EU pod istim uslovima kao i digitalni kovid sertifikati EU.

Komesar za pravosuđe Didier Reinders rekao je da se nastavlja saradnja sa trećim zemljma, uključujući i Srrbiju, na povezivanju sa EU sistemom sertifikata za putovanja.

„Od juna je izdato više od 420 miliona sertifikata EU. Pozdravljam to što se sve više zemalja izvan EU pridružuje našem uspešnom sistemu. Ukupno 42 zemlje – 27 država članica EU i 15 zemalja koje nisu članice EU – sada učestvuju u sistemu digitalnih EU sertifikata potvrđujući to kao međunarodni standard“, poručio je Rejnders.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.