U trendu

Šri Lanka: Odobreno vanredno stanje zbog nestašice namirnica

KOLOMBO – Parlament Šri Lanke odobrio je danas vanredno stanje koje je proglasio predsenik Gotabaja Rajapaksa, koji je rekao da je ta mera bila potrebna kako bi se kontrolisale cene hrane i sprečilo pravljenje zaliha u vreme kada vlada nestašica nekih osnovnih namirnica.

Opozicioni poslanici rekli su da ta mera nije bila potrebna jer se i drugi zakoni mogu koristiti za održavanje osnovnih zaliha, a vanredno stanje se može zloupotrebiti kako bi se ugušili kritičari, piše AP.

Zakon o vanrednom stanju omogućava vlastima da pritvaraju ljude bez naloga, oduzimaju imovinu, ulaze i pretresaju sve prostorije, suspenduju zakone i izdaju naredbe koje se ne mogu preispitivati na sudu, a zvaničnici koji izdaju takva naređenja su pošteđeni bilo kakvih tužbi.

Predsednik Šri Lanke proglasio je vanredno stanje 30. avgusta, a Ustav zahteva da ga u roku od 14 dana odobri parlament od 225 članova, gde vladajuća stranka ima više od 150 mesta. Predlog je dobio 132 glasa, dok je 51 poslanik bio protiv.

Poslanici vladajućih stranaka rekli su da je vanredno stanje proglašeno samo zato što druge opcije ne funkcionišu i da vlada ne namerava da ga koristi protiv protivnika.

Šri Lanka je tokom poslednjih 50 godina veći bila pod vanrednim stanjem, prolazeći kroz dve marksističke pobune i višedecenijski građanski rat.

Vlasti su često optuživane da odredbe vanrednog stanja koriste za suzbijanje pobunjenika.

Poslednjih nedelja u zemlji je došlo do nestašice osnovnih potrepština, poput šećera, mleka i gasa za kuvanje. Vlada tvrdi da sunestašice veštački izazvane, jer neki ljudi gomilaju zalihe.

Šri Lanka se takođe suočava sa deviznom krizom izazvanom padom turizma i izvoza, zajedno sa velikim otplatama kredita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar