najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srpski pilot spasao putnike posle eksplozije u avionu

Pilot Vladimir Vodopivec (64) iz Beograda uspeo je da bezbedno spusti avion sa 74 putnika i članova posade na aerodrom u Mogadišu u Somaliji posle eksplozije koja je raznela deo trupa kod desnog krila letelice, piše “Blic”.

Kako navodi list na svom sajtu, zvaničnici na aerodromu istakli su da su svi putnici i članovi posade preživeli incident, ali da je najmanje troje putnika lakše povređeno.

Svetski mediji ocenili su da je pilot “učinio nemoguće” uspevši da prizemlji avion kompanije “Dalo erlajns”, a pilot Vodopivec smatra da se radilo o bombi.

“Pola sata pošto smo poleteli sa aerodroma u Somaliji, na 3.300 metara visine začula se strašna eksplozija. Putnici su poceli da viču, a ja sam se odmah vratio na aerodrom. Na sreću, niko nije teže povređen”, ispričao je Vodopivec svom prijatelju iz Beograda, prenosi “Blic” koji i objavljuje i fotografije oštećenog aviona na čijem je trupu, kod desnog krila, eksplozija napravila rupu veličine tri prozora.

Kako navode somalijski mediji, avion kompanije “Dalo erlajns” sa 74 putnika, među kojima je bilo 70 turskih državljana, prinudno je sleteo na aerodrom samo nekoliko minuta nakon poletanja sa aerodroma Aden Ade jutros u Mogadišu ka vazdušnoj luci u Džubutiju.

Prema pisanju “Blica”, somalijski ministar saobraćaja Ali Ahmed Džem Džangeli tvrdi da incident nije bio smrtonosan, jer su svi putnici spaseni tako što je avion prizemljen, a da će istraga pokazati uzrok eksplozije.

On je rekao i da ne želi da prejudicira ko stoji iza ekspozije i da se za sada ne zna ni da li je u pitanju tehnički problem ili samoubilački napad. “Najveća briga nam je bila da spasemo putnike i izbegnemo scenario da ostanu zarobljeni u zapaljenom avionu”, kazao je somalijski ministar.

Mediji međutim, spekulišu da se ipak radi o samoubilačkom napadu i da je eksploziv najverovatnije uneo neko od putnika, a građani Balkada, naselja u blizini Mogadiša, kažu da su videli eksploziju i kako u tom trenutku “sa neba pada zapaljeno telo”.

Pilot Vodopivec takođe misli da je reč o bombi, ali kaže da srećom nije oštećen upravljački sistem, pa je zato mogao da se vrati i sleti na aerodrom.

“Ovo mi se nikada u životu nije dogodilo. Izgubili smo pritisak u kabini. Hvala Bogu da se sve dobro završilo”, rekao je Vodopivec neposredno nakon incidenta svom prijatelju, prenosi “Blic”.

Inače, Vodopivec, rođeni Beogradanin, je iskusan pilot koji je radio u JAT-u i “Montenegro erlajnzu”, a poslednjih godina leti u Africi, pošto se zaposlio u “Dalo Erlanjsu”, a uskoro će otići u penziju.

Britanski mediji pišu da je pilot izveo neverovatan podvig, jer je uspeo da u takvim uslovima okrene avion i bezbedno sleti na aerodrom.

Letelicu su dočekale spasilačke ekipe, a spasioci su bili šokirani kada su ugledali ogromnu rupu na desnoj strani trupa letelice.

“Dalo erlajns” je somalijska kompanija, sedište joj je u bescarinskoj zoni u Dubaiju, a pruža usluge na Rogu Afrike i na Srednjem istoku. Zvaničnog komentara iz ove kompanije još nema.

Muškarac ispao iz aviona kojim je upravljao Srbin

Jedan muškarac je poginuo u eksploziji u avionu kojim je upravljao srpski pilot i koji je morao da se prizemlji u Mogadišu, prestonici Somalije.

lasti okruga Balad, oko 30 kilometara severno od Mogadiša, saopštile su da je na tom području pronađeno telo muškarca, za kojeg se veruje da je isisan iz aviona u trenutku posle eksplozije, koja je napravila rupu u trupu aviona, preneo je Rojters.

Jedan policajac na aerodromu u prestonici je izjavio: “Telo preminulog putnika se transportuje za Mogadiš” i dodao da se radi o čoveku starom oko 55 godina.

“On je ispao iz aviona kad je došlo do eksplozije u avionu”, rekao je policajac.

Avioprevoznik “Dalo erlajns” je na svojoj strani na Fejsbuku juče saopštio da je avion poleteo iz Mogadiša za Džibuti sa 74 putnika, kad je “došlo do incidenta” usled kojeg je avion morao da se vrati za polazište, kao i da je pritom lakše povređeno dvoje ljudi.

“Pola sata pošto smo poleteli sa aerodroma u Somaliji, na 3.300 metara visine začula se strašna eksplozija. Putnici su počeli da viču, a ja sam se odmah vratio na aerodrom. Na sreću, niko nije teže povređen”, ispričao je Vodopivec svom prijatelju iz Beograda, prenosi “Blic” koji i objavljuje i fotografije oštećenog aviona na čijem je trupu, kod desnog krila, eksplozija napravila rupu veličine tri prozora.

Direktor somalijske Agencije za civilno vazduhoplovstvo Abdivahid Omar je za sajt državnog radija izjavio da je u nesreći aviona “Dalo erlajnsa” jedna osoba nestala, kao i da je njegovo telo pronađeno.

“Istraga se nastavlja”, rekao je Omar, ne pominjući bilo kakvu eksploziju niti drugi razlog zašto je avion morao da se vrati za Mogadiš, osim što je rekao da je pilot prijavio “iznenadni kvar”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike