U trendu

Stotine hiljada Katalonaca na skupu za nezavisnost

Nekoliko stotina hiljada Katalonaca okupilo se u nedelju uveče u Barseloni u znak podrške nezavisnosti te pokrajine od Španije.

Policija u Barseloni ocenila je da se okupilo oko 540.000 ljudi na skupu podrške održavanju referenduma za nezavisnost Katalonije.

Lider Katalonije Karles Pudždemon izjavio je danas pre skupa da će predložiti da se naredne godine održi novi referedum o nezavisnosti tog bogatog regiona na severoistoku Španije.

Pokrajina Katalonija obeležava godišnjicu svog vojnog poraza i gubitka nezavisnosti 1714. godine, što se redovno pretvara u masovne demonstracije sa zahtevom za otcepljenje od Španije.

Oko 1,8 miliona Katalonaca izjasnilo se 2014. godine za nezavisnost Katalonije na neobavezujućem glasanju održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu, koje smatraju secesionističke inicijative u Kataloniji neustavnim.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je priznata kao istorijska nacija u Katalonskom autonomnom statutu usvojenom 1979. godine u skladu sa španskim Ustavom iz 1978. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.