U trendu

Stupilo na snagu primirje u Siriji

Dnevni humanitarni prekid vatre u istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi kod Damaska stupio je jutros na snagu kako bi se omogućilo civilima da napuste područje, ali nema informacija da li su uspostavljeni humanitarni koridori.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila da u istočnoj Guti od jutros nije zabeleženo nasilje, ali da je bilo blage artiljerijske vatre u Dumi – jednom od pregradja.

Zvaničnici Crvenog krsta navode da će humanutarni koridori funkcionisati samo ako se pažljivo uspostave, uz pristanak obe strane.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je da od danas bude uveden dnevni humanitarni prekid vatre u istočnoj Guti.

„Po nalogu ruskog predsednika, kako bi se izbegle civilne žrtve u istočnoj Guti, dnevni humanitarni prekid vatre od sutra stupa na snagu i trajaće svakog dana od 9.00 do 14.00“, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i dodao da će Rusija pomoći u evakuaciji civila.

Putin je doneo tu odluku dva dana pošto je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o neposrednom prekidu vatre od 30 dana u Siriji kako bi bili evakuisani civili i povredjeni, i bila dostavljena humanitarna pomoć.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.