U trendu

Sukob kod Al-Akse, povređena 152 Palestinca i tri policajca

JERUSALIM – Izraelske snage bezbednosti ušle su rano jutros u kompleks džamije Al-Aksa u Jerusalimu, gde se hiljade Palestinaca okupilo na molitvi tokom svetog meseca Ramazana, što je dovelo do sukoba u kojima su, po podacima palestinskih zdravstvenih službi i izraelske policije, povređena najmanje 152 Palestinca i tri policajca.

„Policija je uhapsila stotine Palestinaca“, saopštio je portparol izraelskog premijera Naftali Beneta na Tviteru, prenosi Rojters.

„Radimo na obnavljanju mira, na Hramovnoj gori i širom Izraela. Pored toga, pripremamo se za svaki mogući scenario, a snage bezbednosti su u pripravnosti za svaki zadatak“, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

Izrael je ranije saopštio da su njegove snage ušle u kompleks kako bi uklonile kamenje koje je tu prikupljeno u pripremi za nasilje, a ministarstvo spoljnih poslova preciziralo je da je desetine maskiranih muškaraca sa palestinskim i zastavama Hamasa marširalo do ovog verskog objekta rano jutros i skupljalo kamenje, preneo je AP.

Policija je bila primorana da uđe na lokaciju kako bi rasterala masu i uklonila kamenje, kako bi sprečila dalje nasilje, saopštila je izraelska policija na Tviteru.

Kako se navodi, policija je čekala dok se molitve ne završe i da okupljeni počnu da se razilaze.

U saopštenju se navodi da je iz mase počelo bacanje kamenja u pravcu Zapadnog zida, obližnjeg jevrejskog svetog mesta, što ih je primoralo da deluju, a naglašeno je nisu ulazili u samu džamiju.

Na video snimcima sa interneta vide se Palestinci kako bacaju kamenje na policiju koja ispaljuje suzavac i šok bombe na okupljene oko džamije, a drugi prikazuju vernike koji su se zabarikadirali unutar same džamije zbog nečega što izgleda kao oblak suzavca, prenosi AP.

Služba za hitne slučajeve Palestinskog Crvenog polumeseca saopštila je da je transportovala 67 osoba u bolnice koji su povređeni gumenim mecima ili šok bombama ili pretučeni pendrecima, a uprava džamije je navela da je jedan od čuvara na tom mestu pogođen gumenim metkom u oko, navodi AP.

Izraelska policija je saopštila da su tri policajca ranjena u „masovnom kamenovanju“, a dvojica su evakuisana sa lica mesta zbog daljeg lečenja.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova, u komentaru na nasilje u Al-Aksi, saopštilo je da smatra „Izrael u potpunosti i direktno odgovornim za ovaj zločin i njegove posledice”, navodi Rojters.

„Neophodna je hitna intervencija međunarodne zajednice kako bi se zaustavila izraelska agresija na džamiju Al-Aksa i sprečilo da stvari izmaknu kontroli“, saopštio je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Hamas je danas osudio „brutalne napade“ izraelskih snaga na vernike u Al-Aksi, poručio da će Izrael snositi “ posledice“, a pozvao je sve Palestince da „stanu uz naš narod u Jerusalimu“.

Ranije ove nedelje, Hamas i druge militantne grupe u Gazi pozvale su Palestince da ne napuštaju džamiju Al-Aksa tokom vikenda, pošto Palestinci strahuju da Izrael planira da preuzme taj lokalitet ili da ga podeli, navodi AP.

Al-Aksa je treće najsvetije mesto za islamske vernike, a izgrađena je na vrhu brda koje je najsvetije mesto za Jevreje, koji ga nazivaju Hramovnom gorom i to je već decenijama glavno žarište za izraelsko-palestinsko nasilje.

Do novog sukoba dolazi u posebno osetljivom trenutku, pošto se Ramazan ove godine poklapa sa Pashom, jevrejskim praznikom koji počinje u petak u zalazak sunca, i hrišcanskom proslavom Uskršnjih praznika.

Očekuje se da će zbog ovih praznika desetine hiljada vernika doći u Stari grad Jerusalima, gde se nalaze najvažnija verska obeležja sve tri religije.

Izraelsko-palestinske tenzije su porasle poslednjih nedelja nakon niza smrtonosnih napada Palestinaca, u kojima je ubijeno 14 osoba u Izraelu.

Izrael je izveo nakon toga više hapšenja i vojnih operacija na okupiranoj Zapadnoj obali, što je izazvalo sukobe u kojima je više Palestinaca ubijeno, navodi AP.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 17-godišnjak preminuo danas od rana zadobijenih tokom sukoba sa izraelskim snagama u Dženinu, na okupiranoj Zapadnoj obali, dan ranije.

Najmanje 25 Palestinaca je ubijeno u nedavnom talasu nasilja, od kojih su mnogi izvršili napade ili su bili umešani u sukobe, ali među njima je i nenaoružana žena i advokat, koji su, kako se veruje, ubijeni greškom u akciji izraelskih snaga, prema podacima Asošiejted presa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar