najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sumrak velikih partija u Berlinu

Velika koalicija neće moći da nastavi saradnju u Berlinu, jer su obe stranke na nedeljnim izborima prošle loše, piše Dojče vele, navodeći da će u parlamentu biti desničarska Alternativa za Nemačku.

Socijaldemokrate (SPD) su očekivano ostale najjača snaga, ali sa tek 21,6 odsto glasova, odnosno skoro sedam procenata manje nego pre pet godina.

Demohrišćani (CDU) su izgubili šest procentnih poena podrške i završili sa 17,6 odsto.

Te dve stranke koje čine i saveznu vlast neće moći da produže svoju koaliciju na nivou Berlina, koaliciju ionako obeleženu razmiricama i slabostima.

Do sada se nikada nije dogodilo da na nekim pokrajinskim izborima dve najveće „narodne“ stranke osvoje u zbiru manje od 40 odsto glasova, što je prema nekim analitičarima znak tektonskih pomeranja na partijskoj sceni.

Gubitak ove dve etablirane partije prelio se ponajviše na desničarsku Alternativu za Nemačku koja je sa 14,2 odsto glasova ušla u berlinski parlament. Ta stranka nastala je pre samo tri godine, a danas je obeležavaju radikalni stavovi protiv izbeglica, doseljenika, muslimana. Sa njom za sada sve ostale partije odbijaju saradnju.

Stoga je matematički i politički jedino moguća leva, takozvana crveno-crveno-zelena koalicija, navodi DW.

Nju bi predvodio SPD, uz Levicu (15,6 odsto) i Zelene (15,2 odsto) – te dve stranke osetno su poboljšale svoj rezultat u Berlinu.

One su do sada u glavnom gradu uglavnom bile na ratnoj nozi pa se očekuju mučni pregovori. Mučni i na posletku uspešni jer teško da je nekome do ponavljanja izbora u situaciji kada sve više građana iz protesta daje glas Alternativi.

U parlament su se vratili i Liberali sa 6,7 odsto dok je najveći gubitnik, osim dve velike partije, Piratska stranka. Ova, pre pet godina veoma popularna partija, u potpunom je rasulu i osvojila je nešto manje od dva odsto glasova – na prošlim izborima došla je do celih devet odsto.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike