Susret veterana: U ratu na istoj, sad na različitim stranama

NIKOZIJA – Kiparski Grk i Turčin, veterani Drugog svetskog rata koji su tokom borbe delili šator, a sada žive na podeljenom ostrvu, sreli su se posle sedamdeset godina u Nikoziji i tokom emotivnog susreta evocirali uspomene, ali i pozvali na ujedinjenje.

Grk Menelaos Kouzoupis i Turčin Kemal Salih rodili su se na zapadnoj obali ostrva, u Pafosu, u dva sela udaljena samo tri kilometra jedno od drugog, a sada žive na dve strane linije primirja koja razdvaja južni od severnog, turskog dela ostvra.

Obojica su 1944. godine, posle apela objavljenog u lokalnim novinama, dobrovoljno pristupila britanskoj armiji, budući da je Kipar tada bio britanska kolonija, kako bi se na strani saveznika borila protiv zajedničkog neprijatelja – nacizma i fašizma.

U razgovoru za kiparsku novinsku agenciju prisećaju se da su morali da pešače od svojih sela do mesta gde su regrutovani kao i da su zajedno boravili u kampu za obuku u Polemidiji, odakle su transportovani u Siriju, Palestinu, a potom i u Italiju.

Tokom borbi delili su šator, a Kouzoupis se, iako je od tada prošlo sedam decenija, čak seća i brojeva koji su im dodeljeni.

Kada se rat završio, vratili su se na Kipar i izgubili kontakt, a sudbina ih je ponovo spojila posle više od sedam decenija.

Nakon što je Turska okupirala Kipar 1974. godine, Salih je morao da napusti svoje selo i danas živi u turskom delu, ali i dalje grčki govori vrlo dobro.

Iako žive na dve strane podeljenog ostrva, dele mišljenje da su Grci i Turci na Kipru godinama živeli zajedno u miru i da su „bili kao braća“.

Ipak, Kemal zvuči prilično pesimistično kada govori o ujedinjenju njihove zajedničke domovine i veruje da će taj problem još godinama ostati nerešen.

Kemal smatra i da Britanci snose svoj deo odgovornosti za činjenicu da još nema rešenja.

„Ako bi nas Britanci ostavili na miru, onda bismo živeli kao pre“, navodi Kemal.

Kouzoupis kaže da je strana intervencija 1974. godine dovela do svađe Grka i Turaka na Kipru, ističući da nekada nije bilo nikakvih razlika među njima i da su živeli sasvim dobro.

„Intervencija spolja nas je primorala da se razdvojimo. Zato verujem da moramo naći rešenje kako bismo ponovo živeli zajedno i kako bi se vratila dobra stara vremena“, kaže on.

Kipar je podeljen od 1974. kada je turska vojska okupirala severni deo ostrva. Tursku republiku Severni Kipar priznala je samo Turska, dok je Republika Kipar postala članica EU 2004. godine.

Pregovori o ujedinjenju za sada su neuspešni.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike