U trendu

Ć vajcarski ministar ekonomije podneo ostavku

CIRIH – Ministar ekonomije Ć vajcarske Johan Snajder-Aman napustio je vladu zbog neizvesnih razgovora o odnosima između Ć vajcarske i njenog najvećeg trgovačkog partnera, EU.

Ć najder-Aman, dugogodiĆĄnji političar koji podrĆŸava jake veze sa EU, potvrdio je svoju odluku da napusti sedmočlanu vladu od 31. decembra u pismu parlamentu, u kojem Ć vajcarsku naziva „malim rajem“, prenosi Rojters.

Iako njegova odluka nije ơok za javnost, budući da je to nagoveơtavao već nekoliko meseci, ipak naglaơava odlazak pouzdanog proevropskog člana vlade u trenutku kada je Ơvajcarska upletena u napete razgovore sa EU o obnavljaju bilateralnih veza.

Ơvajcarska levica i desnica se protive novom sporazumu sa Briselom, tako da nema garancija da će dogovor biti uspeơan. Pojedini u Ơvajcarskoj se pribojavaju da bi propast sporazuma značila i nove trgovinske barijere za izvoznike.

Vlada bi trebalo da iznese svoju strategiju u petak.

Odlazak Ơnajder Amana iz vlade otvara pitanje ko će ga naslediti iz njegove Liberalno demokratskoj partiji, a mogući izbor je i lider partije Petra Gesi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.